Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane według Magdy Gessler. Niezawodny przepis
Renata Materlińska
Renata Materlińska 05.06.2022 20:22

Placki ziemniaczane według Magdy Gessler. Niezawodny przepis

Magda Gessler, placki ziemniaczane
TRICOLORS/East News, canva/Ryzhkov

Mamy dla was niezawodny przepis Magdy Gessler na placki ziemniaczane. Są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, czyli dokładnie takie, jakie lubi każdy z nas. Czy jest w nich coś zaskakującego? Może dodatek czosnku i śmietany. Jednak tajemnica doskonałego smaku tych placków tkwi w odpowiednich proporcjach.

Placki ziemniaczane mogą być daniem awaryjnym, gdy nie mamy lepszego pomysłu na obiad. Jednak wiele osób mając do wyboru klasyczny obiad składający się z mięsa, ziemniaków i surówki oraz placki ziemniaczane, wybrałoby tę drugą propozycję.

W czym tkwi sekret tego dania i ogólnie smacznych placków ziemniaczanych? Tajemnicą tych placków jest niewątpliwie prosty skład. Jednak to, czy wyjdą doskonałe, to już kwestia odpowiedniego rodzaju ziemniaków i zastosowanych proporcji. Magda Gessler dobrze wie, że nadmiar mąki może spowodować, że danie to wyjdzie twarde i gumiaste. Dlatego dodaje jej tylko 2-3 łyżki.

Receptura Magdy Gessler na placki ziemniaczane

Składniki:

  • ok. 1 kg mączystych ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebule obierz, również zetrzyj na małych oczkach. Starte ziemniaki i cebulę umieść na sicie, a sito zawieś nad miską. Odstaw je na 10 minut. Po tym czasie masę odciśnij łyżką.

Starte ziemniaki i cebulę przełóż do drugiej miski, posyp mąką, żeby nie ściemniały. Z płynu znajdującego się w pierwszej misce zlej wierzchnią warstwę, a pozostałą na dnie skrobię, dodaj do ziemniaków.

Do masy ziemniaczanej dodaj też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz jajka i śmietanę. Masę wymieszaj, dopraw sporą ilością soli i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje masy ziemniaczanej, lekko ją rozpłaszcz. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Placki zdejmij patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. ze śmietaną i cukrem.

Jeśli chcesz poznać inne przepisy Magdy Gessler, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. jej recepturę na kluski śląskie, a także na kultowy rosół.

ziemniaki
ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/vidiawan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku