Smakosze.pl
Magda Gessler, placki ziemniaczane

TRICOLORS/East News, canva/Ryzhkov

Placki ziemniaczane według Magdy Gessler. Niezawodny przepis

5 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Mamy dla was niezawodny przepis Magdy Gessler na placki ziemniaczane. Są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, czyli dokładnie takie, jakie lubi każdy z nas. Czy jest w nich coś zaskakującego? Może dodatek czosnku i śmietany. Jednak tajemnica doskonałego smaku tych placków tkwi w odpowiednich proporcjach.

Placki ziemniaczane mogą być daniem awaryjnym, gdy nie mamy lepszego pomysłu na obiad. Jednak wiele osób mając do wyboru klasyczny obiad składający się z mięsa, ziemniaków i surówki oraz placki ziemniaczane, wybrałoby tę drugą propozycję.

Jak gotować bób, żeby nie miał nieprzyjemnego zapachu i nie wzdymał?

Jak gotować bób, żeby nie miał nieprzyjemnego zapachu i nie wzdymał?

CZYTAJ DALEJ

W czym tkwi sekret tego dania i ogólnie smacznych placków ziemniaczanych? Tajemnicą tych placków jest niewątpliwie prosty skład. Jednak to, czy wyjdą doskonałe, to już kwestia odpowiedniego rodzaju ziemniaków i zastosowanych proporcji. Magda Gessler dobrze wie, że nadmiar mąki może spowodować, że danie to wyjdzie twarde i gumiaste. Dlatego dodaje jej tylko 2-3 łyżki.

Receptura Magdy Gessler na placki ziemniaczane

Składniki:

  • ok. 1 kg mączystych ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebule obierz, również zetrzyj na małych oczkach. Starte ziemniaki i cebulę umieść na sicie, a sito zawieś nad miską. Odstaw je na 10 minut. Po tym czasie masę odciśnij łyżką.

Starte ziemniaki i cebulę przełóż do drugiej miski, posyp mąką, żeby nie ściemniały. Z płynu znajdującego się w pierwszej misce zlej wierzchnią warstwę, a pozostałą na dnie skrobię, dodaj do ziemniaków.

Do masy ziemniaczanej dodaj też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz jajka i śmietanę. Masę wymieszaj, dopraw sporą ilością soli i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje masy ziemniaczanej, lekko ją rozpłaszcz. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Placki zdejmij patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. ze śmietaną i cukrem.

Jeśli chcesz poznać inne przepisy Magdy Gessler, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. jej recepturę na kluski śląskie, a także na kultowy rosół.

ziemniaki

ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/vidiawan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >