Smakosze.pl
Puszyste racuchy z dodatkiem budyniu

canva/gbh007

Puszyste racuchy z dodatkiem budyniu. Prosty sposób na pyszny podwieczorek

5 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Racuchy lubi wielu smakoszy. Dobrze znany rarytas warto przygotować z dodatkiem budyniu. Masa nabierze przyjemnego aromatu, a po usmażeniu będzie lekka niczym chmurka. Placuszki zachwycą nawet najbardziej sceptycznych amatorów słodkiego specjału. Spróbujcie koniecznie.

Racuchy zazwyczaj przygotowuje się z dodatkiem jabłek. Prezentowaliśmy wam już jednak inne wersje rarytasu np. taką z rabarbarem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by owoce dodać dopiero po ich przyrządzeniu, a masę na placki uzupełnić o dodatek aromatycznego budyniu waniliowego. Będzie bardzo smacznie. Skusicie się?

gołąbki z kapusty

Pyszne gołąbki z młodej kapusty. Mają najdelikatniejszy smak

CZYTAJ DALEJ

Przepis na puszyste racuchy budyniowe

Składniki:

  • 4 jajka

  • 20 łyżek mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do posypania

  • owoce do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz budyń. Wbijamy również wszystkie jaja. Składniki starannie łączymy, a następnie — wciąż mieszając — powoli wlewamy mleko.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Przygotowaną wcześniej masę wykładamy łyżką, formując niewielkie placki. Smażymy je z obu stron do czasu, aż będą złociste.

Gotowe racuchy budyniowe osuszamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami np. z truskawkami.

Wskazówka: racuchy będą smaczne również z domowym dżemem. Jeśli macie pod ręką świeży rabarbar, warto go lekko poddusić wraz z truskawkami. Oba składniki doskonale komponują się z wanilią.

Racuchy można przygotować bez dodatku owoców

Racuchy można przygotować bez dodatku owoców

Źródło zdjęcia: canva/truembie

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >