Racuchy lubi wielu smakoszy. Dobrze znany rarytas warto przygotować z dodatkiem budyniu. Masa nabierze przyjemnego aromatu, a po usmażeniu będzie lekka niczym chmurka. Placuszki zachwycą nawet najbardziej sceptycznych amatorów słodkiego specjału. Spróbujcie koniecznie.
Racuchy zazwyczaj przygotowuje się z dodatkiem jabłek . Prezentowaliśmy wam już jednak inne wersje rarytasu np. taką z rabarbarem . Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by owoce dodać dopiero po ich przyrządzeniu, a masę na placki uzupełnić o dodatek aromatycznego budyniu waniliowego. Będzie bardzo smacznie. Skusicie się?
Przepis na puszyste racuchy budyniowe
Składniki:4 jajka
20 łyżek mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu waniliowego
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
owoce do podania (opcjonalnie)
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz budyń. Wbijamy również wszystkie jaja. Składniki starannie łączymy, a następnie — wciąż mieszając — powoli wlewamy mleko.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Przygotowaną wcześniej masę wykładamy łyżką, formując niewielkie placki. Smażymy je z obu stron do czasu, aż będą złociste.
Gotowe racuchy budyniowe osuszamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami np. z truskawkami.
Wskazówka: racuchy będą smaczne również z domowym dżemem. Jeśli macie pod ręką świeży rabarbar, warto go lekko poddusić wraz z truskawkami. Oba składniki doskonale komponują się z wanilią.

Źródło zdjęcia: canva/truembie
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sycąca zupa szczawiowa z ziemniakami. Koniecznie pamiętaj o 1 detalu
Pomysł na tani obiad - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej. Prosty i niedrogi obiad
Źródło: smaker