Puszyste racuchy z dodatkiem budyniu. Prosty sposób na pyszny podwieczorek
Racuchy lubi wielu smakoszy. Dobrze znany rarytas warto przygotować z dodatkiem budyniu. Masa nabierze przyjemnego aromatu, a po usmażeniu będzie lekka niczym chmurka. Placuszki zachwycą nawet najbardziej sceptycznych amatorów słodkiego specjału. Spróbujcie koniecznie.
Racuchy zazwyczaj przygotowuje się z dodatkiem jabłek. Prezentowaliśmy wam już jednak inne wersje rarytasu np. taką z rabarbarem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by owoce dodać dopiero po ich przyrządzeniu, a masę na placki uzupełnić o dodatek aromatycznego budyniu waniliowego. Będzie bardzo smacznie. Skusicie się?
Przepis na puszyste racuchy budyniowe
Składniki:
4 jajka
20 łyżek mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu waniliowego
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
owoce do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz budyń. Wbijamy również wszystkie jaja. Składniki starannie łączymy, a następnie — wciąż mieszając — powoli wlewamy mleko.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Przygotowaną wcześniej masę wykładamy łyżką, formując niewielkie placki. Smażymy je z obu stron do czasu, aż będą złociste.
Gotowe racuchy budyniowe osuszamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami np. z truskawkami.
Wskazówka: racuchy będą smaczne również z domowym dżemem. Jeśli macie pod ręką świeży rabarbar, warto go lekko poddusić wraz z truskawkami. Oba składniki doskonale komponują się z wanilią.
Źródło zdjęcia: canva/truembie
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sycąca zupa szczawiowa z ziemniakami. Koniecznie pamiętaj o 1 detalu
Pomysł na tani obiad - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej. Prosty i niedrogi obiad
Źródło: smaker