Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste racuchy z dodatkiem budyniu. Prosty sposób na pyszny podwieczorek

Puszyste racuchy z dodatkiem budyniu. Prosty sposób na pyszny podwieczorek

Puszyste racuchy z dodatkiem budyniu
canva/gbh007

Racuchy lubi wielu smakoszy. Dobrze znany rarytas warto przygotować z dodatkiem budyniu. Masa nabierze przyjemnego aromatu, a po usmażeniu będzie lekka niczym chmurka. Placuszki zachwycą nawet najbardziej sceptycznych amatorów słodkiego specjału. Spróbujcie koniecznie.

Racuchy zazwyczaj przygotowuje się z dodatkiem jabłek. Prezentowaliśmy wam już jednak inne wersje rarytasu np. taką z rabarbarem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by owoce dodać dopiero po ich przyrządzeniu, a masę na placki uzupełnić o dodatek aromatycznego budyniu waniliowego. Będzie bardzo smacznie. Skusicie się?

Przepis na puszyste racuchy budyniowe

Składniki:

  • 4 jajka

  • 20 łyżek mąki pszennej

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do posypania

  • owoce do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz budyń. Wbijamy również wszystkie jaja. Składniki starannie łączymy, a następnie — wciąż mieszając — powoli wlewamy mleko.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Przygotowaną wcześniej masę wykładamy łyżką, formując niewielkie placki. Smażymy je z obu stron do czasu, aż będą złociste.

Gotowe racuchy budyniowe osuszamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami np. z truskawkami.

Wskazówka: racuchy będą smaczne również z domowym dżemem. Jeśli macie pod ręką świeży rabarbar, warto go lekko poddusić wraz z truskawkami. Oba składniki doskonale komponują się z wanilią.

Racuchy można przygotować bez dodatku owoców
Racuchy można przygotować bez dodatku owoców

Źródło zdjęcia: canva/truembie

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker