Jak przygotować chrupiącą smażoną wątróbkę?
Podczas smażenia wątróbki największą obawą jest uzyskanie twardej jak podeszwa i suchej konsystencji bez żadnej chrupkości. Jeśli chcesz pochwalić się swoim gościom kulinarnym kunsztem, wykorzystaj poniższe porady. Wystarczy posypać wątróbkę odrobiną mąki i usmażyć ją na dobrze rozgrzanej patelni, a chrupiąca skórka z pewnością zachwyci smakiem.
Wątróbka nie jest prostym w przygotowaniu produktem. Ryzyko goryczy, suchości oraz przesmażenia jest zawsze ogromne. Na szczęście znamy sposoby, dzięki którym minimalizuje się szansę pojawienia tych niechcianych cech.
Największym błędem jest pominięcie podsypania wątróbki mąką. To ona jest odpowiedzialna za chrupiącą skórkę. Pamiętaj, aby zrobić to bezpośrednio przed smażeniem - w innym wypadku wilgoć wątróbki zanadto zwilży mąkę, co może spowodować jej odpadnięcie w kontakcie z gorącym tłuszczem.
Przepis na chrupiącą wątróbkę
Składniki:
-
1 kg wątróbki drobiowej
-
4 cebule
-
2 łyżeczki majeranku
-
0,5 l mleka
-
5 łyżek mąki
-
olej
-
sól
-
pieprz
Zacznij od oczyszczenia wątróbki z błon i żyłek. Pokrój ją na plasterki równej grubości i włóż do miski. Zalej ją mlekiem, przykryj i schowaj do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Najlepszy efekt uzyskasz po całej nocy moczenia w mleku.
Wyciągnij wątróbkę z mleka i dokładnie osusz ją ręcznikiem papierowym. Cebule obierz, pokrój w piórka i włóż na patelnie z odrobiną oleju. Podsmażaj ją, aż nabierze brązowego koloru i słodkiego smaku. Dopraw ją solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, a następnie przełóż na talerz.
Na tej samej patelni umieść więcej oleju i oprószoną mąką wątróbkę. Smaż ją z każdej strony na wysokim ogniu przez chwilę, aż stanie się chrupiąca. Wrzuć do niej majeranek, cebulę i duś przez 5 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować wątróbkę pieczoną w cieście. Ten tekst wyjawia przepis na wątróbkę smażoną z grzybami.
Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker