Smakosze.pl Porady Jak przygotować chrupiące i puszyste gofry? Wystarczy przestrzegać kilku złotych zasad
canva/IsabelPoulin

Jak przygotować chrupiące i puszyste gofry? Wystarczy przestrzegać kilku złotych zasad

11 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Gofry bez problemu można zrobić w domu. Dziś powiemy wam, jak przygotować chrupiące gofry. Nie ma w tym nic trudnego, wystarczy przestrzegać kilku złotych zasad. Jedną z nich jest dodanie na koniec dobrze ubitych białek. Dzięki nim nie będzie konieczny dodatek proszku do pieczenia.

Gofry kojarzą się z wakacjami i latem. Wtedy w kurortach pojawia się wiele sezonowych punktów, w których można je zamówić. Jednak goframi można się raczyć przez cały rok. Bez problemu da się je zrobić w domowym zaciszu. Sprawdźcie, jak to zrobić, by były chrupiące i pyszne.

Co zrobić, by gofry były chrupiące?

Podstawą lekkich i chrupiących gofrów są białka, a właściwie piana z białek. Należy ją dodać do ciasta na samym końcu i delikatnie wymieszać łyżką, by nie zniszczyć struktury piany. Dodatek piany zwykle jest wystarczający, by gofry wyszły puszyste.

Warto też zadbać o odpowiednią temperaturę jajek. Powinna być pokojowa, bo wtedy białka lepiej się ubiją, a żółtka lepiej połączą się z pozostałymi składnikami.

Ciasto na gofry należy wylać na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Warto ją wcześniej posmarować tłuszczem, zwłaszcza przed wylaniem pierwszej partii ciasta. W czasie pieczenia gofrów nie należy otwierać gofrownicy, zwłaszcza na początku.

Bardzo ważne jest też, by upieczone gofry przestudzić na kratce. Położone na talerzu zaparują i zrobią się gumowate.

Przepis na gofry

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • szczypta soli

  • 1 szklanka wody

  • 1 szklanka mleka

  • 100 ml oleju

Przygotowanie gofrów

Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dodaj też żółtka, wodę, mleko i olej. Zmiksuj składniki na gładkie ciasto.

Ciasto odstaw na 15 minut. W tym czasie ubij białka na sztywno. Dodaj je do ciasta, delikatnie wymieszaj łyżką.

Gofrownicę rozgrzej, posmaruj tłuszczem, wlej do niej porcje ciasta. Piecz gofry, aż będą rumiane. Wyjmij je na kratkę i przestudź.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na gofry serowe , a także na gofry na maślance .

gofry
gofry

Źródło zdjęcia: canva/baibaz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wszystkiegoslodkiego

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy