Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dodaj do garnka oprócz soli. Już nigdy nie ugotujesz ziemniaków inaczej
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 09.03.2025 17:52

Dodaj do garnka oprócz soli. Już nigdy nie ugotujesz ziemniaków inaczej

Gotujące się ziemniaki w garnku
Fot. Shutterstock/OllgaZhog

Ziemniaki to nieodłączna część wielu potraw. Są świetnym dodatkiem do obiadu i można je przygotować na wiele sposobów. Mogą być pieczone, smażone lub na przykład gotowane. Niestety ta trzecia opcja wymaga od nas poświęcenia większej ilości czasu. Jest jednak sposób na to, aby proces gotowania ziemniaków przyspieszyć. Koniecznie sprawdź, jak to zrobić.

Jakie właściwości mają ziemniaki?

Ziemniaki to nie tylko przepyszny dodatek do obiadu, ale również źródło wielu składników odżywczych, co sprawia, że dobrze działają na nasze zdrowie. Przede wszystkim ziemniaki to świetny dostarczyciel białka, energii, witamin oraz wielu składników odżywczych. Mają one w sobie również między innymi magnez, jod, a także witaminę C

Ponadto zawierają błonnik, który sprzyja pracy jelit. Dużo zależy też od ich przygotowania. Gotowane ziemniaki lepiej wpływają na zdrowie niż na przykład smażone. 

Ugotowane ziemniaki posypane koperkiem
Fot. Canva/Olga Kriger
Skandal w Kuchennych Rewolucjach. Widzowie oburzeni, szokujące sceny

Jakie ziemniaki wybrać?

Jeśli chodzi o gotowanie ziemniaków, to najlepiej nadają się do tego ziemniaki typu B lub C. Charakteryzują się tym, że są uniwersalne, dlatego po ugotowaniu stają się kruche, ale na szczęście nie rozpadają się. Z kolei odmiany takie jak Irga, Irys lub Sante nadają się do innych dań. Między innymi do placków ziemniaczanych.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Gotowanie ziemniaków na obiad nie musi być długim procesem. Wystarczy jeden prosty sposób na to, aby go znacznie przyspieszyć. Jak szybko ugotować ziemniaki?

Gotujące się w wodzie ziemniaki
fot. Canva

 

Masło dodatkiem do ziemniaków

Jak gotować ziemniaki, aby zmniejszyć czas oczekiwania? To bardzo proste. Wystarczy dodać do garnka wypełnionego tymi warzywami troszkę masła. Mniej więcej może to być 5-10 g. To zaowocuje tym, że ziemniaki nie wykipią i sprawi, że znacznie szybciej się ugotują.

Innym pomysłem jest to, że tuż przed wrzuceniem do garnka, ziemniaki należy pokroić na mniejsze kawałki. To nie tylko sprawi, że skrócimy czas ich gotowania, ale również zachowają większą ilość składników odżywczych. 

Ziemniaki umieszczone w garnku
Fot. Canva/ArtemSH

Sprawdź przepis od Heni na szybkie placki z niczego. Zobacz, jak zrobić kotlety schabowe, aby wyszły soczyste