Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Weź tarkę i owiń ją papierem do pieczenia. Ktoś za ten patent powinien dostać medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.03.2025 09:57

Weź tarkę i owiń ją papierem do pieczenia. Ktoś za ten patent powinien dostać medal

papier do pieczenia
Fot. youtube.com/Lindahome68

Imbir to zdrowy i niepodrabialny w smaku składnik naszych dań. Oto kilka wskazówek dotyczących tego, jak się nim posługiwać, by ułatwić sobie gotowanie. Co ciekawe, przyda się do tego tarka i…papier do pieczenia. Zaintrygowani? Koniecznie czytajcie dalej.

Imbir w kuchni

Imbiru używamy w wielu bardzo różnorodnych przepisach. Charakterystyczny pikantny, słodki i owocowy smak tego produktu urozmaica zupy, dania główne i desery. Jednak choć jest on niezastąpiony jako składnik potraw, jest też dość trudny w obsłudze.

Imbir jest kłączem, do tego specyficznym, bo rozrastającym się pod ziemią w fantazyjne kształty. Jego liczne rozgałęzienia i zgrubienia nadają mu niepodrabialny kształt, lecz także utrudniają „obsługę”. Jak więc imbir obierać i rozdrabniać? Jest kilka sztuczek, które mogą to ułatwić.

kłącza imbiru
Fot. Canva
Weź z kuchennej szafki i użyj do starcia kurzu. Wszystkie kupne środki mogą się schować

Imbir lekarski

Imbir, który znamy jako przyprawę, to kłącze, czyli podziemna część byliny nazywanej imbirem lekarskim. Rzeczywiście, jego właściwości kwalifikują go do tej nazwy. Imbir ma genialne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, hamuje procesy utleniania komórek, jest bogaty w witaminy i przeciwdziała nudnościom.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Nie jest jednak nazywany Imbirem Łatwym do Obierania, a to także nie bez powodu. Trzeba więc sięgać po rozmaite sztuczki, by ułatwiać sobie obróbkę tego warzywa. Dotyczy to zarówno pozbywania się skórki, jak i późniejszego rozdrabniania bulwy.

pokrojony imbir
Fot. Canva

Jak obierać imbir

Cienka skórka imbiru w połączeniu z gruzełkowatymi wyrostkami to coś, co może przyprawiać o ból głowy, jeśli przychodzi do obierania. Jednak jest zasada, która upraszcza tę czynność. Brzmi ona: im bardziej prymitywne narzędzie, tym lepiej. Tam, gdzie zawiedzie obieraczka, sprawdzi się więc np. w miarę ostra łyżeczka do herbaty albo nóż stołowy, nawet taki bez ząbków.

Jeśli chodzi o rozdrabnianie imbiru, w wielu przepisach wymagane są plasterki albo większe kawałki. Stosujemy je jednak raczej wtedy, kiedy będziemy pod koniec gotowania chcieli pozbyć się warzywa, które odda już smak. Do przyprawiania większości potraw trzeba imbir dokładnie rozdrobnić. I tu pojawia się problem.

ścieranie imbiru
Fot. youtube.com/Lindahome68

Ścieranie imbiru na tarce

Tu pojawia się problem. Imbir starty na tarce o najdrobniejszych okach wychodzi co prawda dokładnie taki jak chcemy – w postaci drobnej, soczystej pasty. Jednak jest niezwykle trudno wydobyć go z zakamarków tarki, w efekcie czego tracimy większość przygotowanego warzywa.

Jest jednak na to rozwiązanie. Pokazuje je m.in. kanał Linda Home, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje. Tarkę można przykryć papierem do pieczenia przed ścieraniem na niej imbiru. Dzięki temu, po zdjęciu papieru, większość startej masy odejdzie razem z nim i łyżką będzie można przełożyć go do naczynia, w którym przygotowujemy posiłek. Jeśli zaś chcemy tylko soku z imbiru, można skorzystać z praski do czosnku.

Wypróbuj też przepisy na chleb z patelni i zupę ziemniaczaną Ewy Wachowicz.

starty imbir
Fot. youtube.com/Lindahome68