Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować doskonałe kluski śląskie? Wyjaśnia rodowita Ślązaczka
canva/sitriel

Jak przygotować doskonałe kluski śląskie? Wyjaśnia rodowita Ślązaczka

8 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Robisz kluski śląskie do obiadu? Poznaj najlepszy przepis na kultowe danie z Górnego Śląska. Rodowita Ślązaczka wyjaśnia też, na co warto zwrócić uwagę, przygotowując słynne kluski. Oczywiście najlepiej podać je z duszonym mięsem i modrą kapustą.

Do klusek śląskich zawsze dodaje się mąkę ziemniaczaną. Najlepiej odmierzyć ją w prosty sposób: przeciśnięte przez praskę ziemniaki przełożyć do miski i wygładzić łyżką. Następnie wyjąć 1/4 masy i w jej miejsce wsypać mąkę. Wtedy będziemy mieć pewność, że kluski wyjdą idealnie i nie będą się kleić.

Rodowita Ślązaczka podpowiada też, by kluski śląskie robić zawsze ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Wiele osób wykorzystuje ziemniaki z poprzedniego dnia, jednak kluski nie wychodzą takie delikatne, jak należy. Wbrew niektórym, krążącym informacjom, do masy na kluski zawsze dodaje się też jajko. Pomaga ono lepiej scalić składniki. Obowiązkowym dodatkiem jest też sól w ilości płaska łyżeczka na 1 kg ziemniaków.

Co ciekawe, na Śląsku kluski śląskie nie zawsze robi się z dziurką. Mogą być po prostu kuliste. Jednak niemal zawsze podaje się je z roladą wołową i modrą kapustą. Kluski śląskie raczej nie są serwowane np. z podsmażoną cebulką, jako samodzielne danie. Jednak oczywiście, jeśli komuś smakuje taka wersja, to czemu nie.

Doskonałe kluski śląskie. Wystarczą 4 składniki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 jajko

  • mąka ziemniaczana

  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić najlepsze kluski śląskie? Ważne są proporcje

Ziemniaki ugotuj, ostudź i przeciśnij przez praskę, przełóż do większej miski. Masę wygładź łyżką. Ciasto podziel na 4 części. Wyjmij jedną z nich, a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.

Następnie dodaj wyjętą porcję ziemniaków, wbij jajko, wsyp sól i wyrabiaj całość do połączenia się wszystkich składników. Z masy uformuj małe kluseczki. W środku każdego zrób malutkie wgłębienie. Kluski gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, do wypłynięcia.

Jak mrozić kluski śląskie? Będą smaczne i nie posklejają się w zamrażarce. Kluski koniecznie podaj z roladą wołową i surówką z czerwonej kapusty. Kultowy obiad posmakuje każdemu.

kluski śląskie z roladą wołową
canva/rachwalski

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jasniepanstwo

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy