Jak przygotować doskonałe kluski śląskie? Wyjaśnia rodowita Ślązaczka
Robisz kluski śląskie do obiadu? Poznaj najlepszy przepis na kultowe danie z Górnego Śląska. Rodowita Ślązaczka wyjaśnia też, na co warto zwrócić uwagę, przygotowując słynne kluski. Oczywiście najlepiej podać je z duszonym mięsem i modrą kapustą.
Do klusek śląskich zawsze dodaje się mąkę ziemniaczaną. Najlepiej odmierzyć ją w prosty sposób: przeciśnięte przez praskę ziemniaki przełożyć do miski i wygładzić łyżką. Następnie wyjąć 1/4 masy i w jej miejsce wsypać mąkę. Wtedy będziemy mieć pewność, że kluski wyjdą idealnie i nie będą się kleić.
Rodowita Ślązaczka podpowiada też, by kluski śląskie robić zawsze ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Wiele osób wykorzystuje ziemniaki z poprzedniego dnia, jednak kluski nie wychodzą takie delikatne, jak należy. Wbrew niektórym, krążącym informacjom, do masy na kluski zawsze dodaje się też jajko. Pomaga ono lepiej scalić składniki. Obowiązkowym dodatkiem jest też sól w ilości płaska łyżeczka na 1 kg ziemniaków.
Co ciekawe, na Śląsku kluski śląskie nie zawsze robi się z dziurką. Mogą być po prostu kuliste. Jednak niemal zawsze podaje się je z roladą wołową i modrą kapustą. Kluski śląskie raczej nie są serwowane np. z podsmażoną cebulką, jako samodzielne danie. Jednak oczywiście, jeśli komuś smakuje taka wersja, to czemu nie.
Doskonałe kluski śląskie. Wystarczą 4 składniki
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
1 jajko
-
mąka ziemniaczana
-
1 łyżeczka soli
Jak zrobić najlepsze kluski śląskie? Ważne są proporcje
Ziemniaki ugotuj, ostudź i przeciśnij przez praskę, przełóż do większej miski. Masę wygładź łyżką. Ciasto podziel na 4 części. Wyjmij jedną z nich, a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.
Następnie dodaj wyjętą porcję ziemniaków, wbij jajko, wsyp sól i wyrabiaj całość do połączenia się wszystkich składników. Z masy uformuj małe kluseczki. W środku każdego zrób malutkie wgłębienie. Kluski gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, do wypłynięcia.
Jak mrozić kluski śląskie? Będą smaczne i nie posklejają się w zamrażarce. Kluski koniecznie podaj z roladą wołową i surówką z czerwonej kapusty. Kultowy obiad posmakuje każdemu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kotlety schabowe nie wychodzą Ci idealne? Sprawdź, w czym może tkwić błąd
-
Milion razy smaczniejszy niż z syrop z czosnku i cebuli. Imbirowy napój wzmocni odporność
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: jasniepanstwo