Kotlety schabowe nie wychodzą Ci idealne? Sprawdź, w czym może tkwić błąd
Kotlety schabowe wyszły twarde, tłuste lub panierka odkleiła się od mięsa? Schabowe są uwielbianym, prostym daniem, jednak wymagają odpowiedniego przygotowania. Mąka pszenna jest kluczowym dodatkiem do panierki. Poznaj najczęściej popełniane błędy podczas robienia kultowej potrawy.
Kotlety schabowe są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Odpowiednio przyrządzone, doprawione i panierowane będą soczyste i pełne smaku. Schabowe mają delikatne mięso i złocistą, chrupiącą skórkę, która mocno przylega do mięsa. Jeśli Twoje schabowe nie wyszły tak, jak powinny, sprawdź, gdzie popełniałaś błąd.
Wiele osób smaży kotlety schabowe na oleju rzepakowym lub na smalcu. Osobiście polecam jednak masło klarowane. Produkt ma wysoką temperaturę smażenia, nie pali się na patelni. Dodaje również schabowym wspaniałego smaku. Niezależnie od tego, jaki rodzaj tłuszczu wybierzesz, zwróć uwagę na jego temperaturę.
Kotlety schabowe podaj z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami i kapustą zasmażaną, surówką z kiszonej kapusty lub lekką sałatką z pomidora i świeżego ogórka. Do schabowych możesz przygotować również sos grzybowy lub pieczarkowy. Danie będzie smakować obłędnie, jeśli w odpowiedni sposób przyrządzisz mięso.
Mąka jest bardzo ważnym składnikiem panierki na kotlety schabowe
Panierka odkleja się od kotletów schabowych podczas smażenia? Wystarczy jedna, prosta czynność, a schabowe wyjdą idealnie. Panierowanie kotletów zacznij od obtoczenia ich w mące. Dzięki niej, kolejne warstwy panierki będą dobrze przylegać do mięsa, a gotowe kotlety będą miały apetyczny wygląd i odpowiednią soczystość.
Schab rozbij na cienkie kotlety. Każdy z nich oprósz solą i pieprzem. Następnie dokładnie obtocz w mące pszennej, później w rozmąconych jajkach i dopiero w bułce tartej. Panierkę na kotletach możesz lekko docisnąć do mięsa, dzięki czemu jej składniki lepiej się scalą.
Dlaczego kotlety schabowe się nie udały? Poznaj najczęściej popełniane błędy
Kawałki schabu zawsze dokładnie rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety. Jeśli mięso będzie zbyt grube, po usmażeniu będzie twarde, żylaste i miejscami surowe. Wiele osób rezygnuje z moczenia mięsa w mleku i cebuli. Moczenie schabu sprawia jednak, że kotlety będą soczyste i o wiele smaczniejsze.
Rozbite kawałki schabu oprósz solą i pieprzem. Następnie przełóż do miski, zalej mlekiem, dodaj pokrojoną cebulę i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Kotlety schabowe będą tłuste i stracą smak, jeśli nie usmażysz ich na mocno rozgrzanym tłuszczu lub będziesz dolewać olej, kiedy mięso będzie na patelni.
Zimny tłuszcz, niezależnie od tego, czy smażysz mięso na oleju, maśle klarowanym, czy smalcu, jest błyskawicznie wchłaniany. Kotlety schabowe smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, wtedy będą soczyste i smaczne.
Jak smażyć wątróbkę, żeby nie była twarda? Poznaj garść cennych wskazówek. Masz ochotę na tatar wołowy? Dowiedz się, co zrobić, żeby tatar nie ciemniał i żeby mięso było idealnie miękkie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić pyszną karpatkę? Idealne góry i doliny są gwarancją sukcesu ciasta
Babcia Stasia nie wyobraża sobie smalczyku bez dodatku tego owocu. Wybór jest strzałem w 10
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama