Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak mrozić kluski śląskie? 1 metoda bije na głowę wszystkie inne
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.07.2022 23:07

Jak mrozić kluski śląskie? 1 metoda bije na głowę wszystkie inne

Jak mrozić kluski śląskie? 1 metoda bije na głowę wszystkie inne
canva/sitriel

Kluski śląskie to rewelacyjny dodatek do obiadu. Doskonale smakują z pieczenią, roladami wołowymi, żeberkami wieprzowymi w sosie własnym. Kluski śląskie możemy zamrozić, jednak warto zblanszować je wcześniej, aby były smaczne, elastyczne i świeże. Jak mrozić kluski śląskie?

Kluski śląskie to absolutnie genialny dodatek do mięsnych dań. Ciężko jednak idealnie obliczyć produkty na ciasto w taki sposób, aby klusek nie zostało po obiedzie. Jak mrozić kluski śląskie? Na początku należy je zblanszować.

Wiele osób popełnia duży błąd, mrożąc surowe kluski w jednym woreczku. Taki sposób mrożenia sprawia, że kluski po wyjęciu z zamrażalnika są zbite w jedną, twardą bryłę, a po ugotowaniu są twarde i gumowate, nie smakują już jak przygotowane wcześniej. Jak mrozić kluski śląskie?

Oprócz blanszowania bardzo ważne jest mrożenie klusek etapami. Prosty trik sprawi, że kluski się nie zlepią i będą sprężyste i smaczne nawet po kilku tygodniach. Kluski mrożone muszą gotować się nieco dłużej niż te, przygotowane ze świeżego ciasta.

<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDNlU2osMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>

Jak mrozić kluski śląskie? Dzięki blanszowaniu kluski po rozmrożeniu będą delikatne i elastyczne

Kluski śląskie przed mrożeniem należy zblanszować. To najlepszy sposób na idealne, elastyczne ciasto. Surowe kluski śląskie wrzuć na gotującą się, osoloną wodę i gotuj kilka sekund.

Kluski po zblanszowaniu przełóż na tackę wyłożoną folią aluminiową i odstaw, żeby zupełnie ostygły, następnie przełóż je do zamrażalnika, zachowując odstępy między nimi.

Gdy kluski się zamrożą, przełóż je do woreczka foliowego, najlepiej z zamykaniem strunowym i ponownie włóż do zamrażalnika. Tak przygotowane kluski nie skleją się i będą pyszne i delikatne.

Jak i ile gotować mrożone kluski śląskie?

Kluski śląskie wyjęte z zamrażalnika od razu wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę. Pamiętaj jednak, że zamrożone kluski śląskie wymagają dłuższego gotowania.

Mrożone kluski śląskie gotuj przez około 10 minut, najlepiej na średnim ogniu, aby dobrze się ugotowały, były delikatne i smaczne. Kluski będą wyśmienitym dodatkiem do rolad wołowych i żeberek wieprzowych, podaj je z ulubionymi surówkami, smacznego.

Żeberka z kluskami śląskimi
canva/fotek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rodzice