Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Milion razy smaczniejszy niż z syrop z czosnku i cebuli. Imbirowy napój wzmocni odporność
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.01.2023 21:25

Milion razy smaczniejszy niż z syrop z czosnku i cebuli. Imbirowy napój wzmocni odporność

syrop z imbiru
Canva / ildipapp

Prezentujemy rewelacyjny przepis na syrop z imbiru. Poza samym imbirem znajdziesz w nim miód, sok z cytryny a także aromatyczne goździki. Syrop z imbiru jest idealną alternatywą dla klasycznego syropu z cebuli. Nie ma nic lepszego w walce z przeziębieniem.

Przygotowanie syropu z imbiru jest szybkie i banalnie proste. Gotowy do spożycia jest już po kilku godzinach od nastawienia. Możesz pić go łyżeczką bezpośrednio z naczynia lub dodawać do wody czy herbaty. Wybierz najlepszy dla siebie sposób.

Przepis na zdrowotny syrop z imbiru i miodu

Składniki:

  • kawałek korzenia imbiru (ok. 9-10 cm)

  • 1/2 szklanki płynnego miodu

  • 3 łyżeczki soku z cytryny

  • 4-5 goździków

Jak zrobić syrop z imbiru na przeziębienie?

Korzeń do syropu z imbiru obierz za pomocą łyżeczki. Pokrój go na cieniutkie plasterki. W niewielkim słoiku układaj warstwy imbiru przełożone pojedynczymi goździkami.

Imbir wraz z przyprawami zalej miodem. Jeśli miód skrystalizował się w słoiku, należy wcześniej rozpuścić go z kąpieli wodnej. Naczynie z syropem z imbiru zakręć i odstaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

Po upływie tego czasu do syropu z imbirem dolej sok wyciśnięty z cytryny. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki. Syrop zużyj w ciągu 7 dni od momentu przygotowania. Ewa Wachowicz zna doskonały przepis na syrop z cebuli. Zdrowy syrop z czosnku w mig postawi Cię na nogi.

Canva / grafvision
Canva / grafvision

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: