Milion razy smaczniejszy niż z syrop z czosnku i cebuli. Imbirowy napój wzmocni odporność
Prezentujemy rewelacyjny przepis na syrop z imbiru. Poza samym imbirem znajdziesz w nim miód, sok z cytryny a także aromatyczne goździki. Syrop z imbiru jest idealną alternatywą dla klasycznego syropu z cebuli. Nie ma nic lepszego w walce z przeziębieniem.
Przygotowanie syropu z imbiru jest szybkie i banalnie proste. Gotowy do spożycia jest już po kilku godzinach od nastawienia. Możesz pić go łyżeczką bezpośrednio z naczynia lub dodawać do wody czy herbaty. Wybierz najlepszy dla siebie sposób.
Przepis na zdrowotny syrop z imbiru i miodu
Składniki:
kawałek korzenia imbiru (ok. 9-10 cm)
1/2 szklanki płynnego miodu
3 łyżeczki soku z cytryny
4-5 goździków
Jak zrobić syrop z imbiru na przeziębienie?
Korzeń do syropu z imbiru obierz za pomocą łyżeczki. Pokrój go na cieniutkie plasterki. W niewielkim słoiku układaj warstwy imbiru przełożone pojedynczymi goździkami.
Imbir wraz z przyprawami zalej miodem. Jeśli miód skrystalizował się w słoiku, należy wcześniej rozpuścić go z kąpieli wodnej. Naczynie z syropem z imbiru zakręć i odstaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
Po upływie tego czasu do syropu z imbirem dolej sok wyciśnięty z cytryny. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki. Syrop zużyj w ciągu 7 dni od momentu przygotowania. Ewa Wachowicz zna doskonały przepis na syrop z cebuli. Zdrowy syrop z czosnku w mig postawi Cię na nogi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane przywierają do patelni? Wszystko przez za małą ilość tego składnika
Okrasa zdradził sekret idealnych kotletów schabowych. Smaży je na konkretnym produkcie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama