Smakosze.pl Porady Jak przygotować jajka sadzone bez tłuszczu?
canva/antares71

Jak przygotować jajka sadzone bez tłuszczu?

2 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajka sadzone uwielbiane są zarówno jako składnik posiłków, jak i samodzielną przekąskę. Niestety są one ciężkostrawne, z uwagi na olej użyty do ich smażenia. Dlatego tym razem prezentujemy metodę na sadzone bez tłuszczu.

Jajka sadzone najczęściej smaży się na oleju - w taki sposób można uzyskać chrupiącą, brązową skórkę na białku, jednocześnie zachowując płynne żółtko.

Niestety taka metoda sprawia, że jajka są kaloryczne i ciężkostrawne. Dodatkowo olej pryska na wszystkie strony, dlatego oryginalna praktyka jest wręcz trudniejsza od tej prezentowanej poniżej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jajko sadzone na wodzie

Na początku będziesz jedynie potrzebować wody , patelni z nieprzywierającą powłoką, świeżych jajek, soli oraz pieprzu. Ewentualnie możesz pokusić się o inne przyprawy, aby zwiększyć smak jajek.

Na patelnie wlej wodę i postaw ją na palniku. Powinna sięgać do 1 cm wysokości naczynia. Podgrzewaj ją na bardzo małym ogniu i po kilku sekundach wbij jajka.

Cały czas należy obserwować zawartość patelni, ponieważ jeśli woda wyparuje, jajka bardzo szybko mogą się przypalić. Jeśli zabraknie wody, dolej jej brakującą ilość.

Wyławiaj szumowiny

Podobnie jak podczas gotowania rosołu, na powierzchni wody mogą pojawiać się szumowiny z białka. Wystarczy je po prostu wyciągać sitkiem lub łyżką, lub zwyczajnie zostawić nieruszane.

Po ścięciu się białka możesz wyciągać jajko na talerz. Teraz trzeba je jedynie doprawić solą, pieprzem oraz innymi wybranymi przyprawami i gotowe - pyszne i zdrowe sadzone są gotowe.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Jajko

Źródło zdjęcia: canva/Mizina, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: opycha.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy