Smakosze.pl
jajecznica

canva/Amarita

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

28 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Jajecznica to jeden z najpopularniejszych sposobów podania jajek. Potrafi ją przygotować niemal każdy. Mała modyfikacja bazowego przepisu może jednak przenieść to danie na wyższy poziom. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.

Dodatek łyżeczki majonezu zaproponowany przez Altona Browna, autora książki "Everyday Cook", sprawi, że wasza jajecznica za każdy razem wyjdzie rewelacyjna. Dorzucanie jajecznego sosu do jajek może wydać wam się dziwne.

Zapewniamy jednak, że warto spróbować. Tak kremowych jaj smażonych jeszcze nie jedliście. Przekonajcie się jaka eksplozja smaku czeka was, gdy podacie tę jajecznicę ze świeżym pomidorem i mielonym pieprzem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wspaniale kremową jajecznicę z majonezem

Składniki:

  • 3 duże jaja

  • 1 łyżeczka wody

  • 1 łyżeczka majonezu

  • 1 łyżeczka oliwy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Jaja wbijamy na płaską patelnię, a następnie wrzucamy pozostałe składniki. Smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając zawartość patelni szpatułką, by wszystko się dobrze połączyło.

Racuchy ze śliwkami

Jesienne racuchy ze śliwkami

CZYTAJ DALEJ

Zwróćmy uwagę na to, by nie ścinać jajek za mocno — nie chcemy, by wyszły zbyt wysuszone. Po usmażeniu przekładamy jajecznicę na talerz i podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Polecamy również inne sposoby na pyszne potrawy z jaj. Wypróbujcie koniecznie sadzone przygotowywane bez dodatku oleju — dzięki temu wyjdzie lekkie i dietetyczne. Z tego artykułu natomiast dowiecie się co zrobić, by skorupki jaj nie pękały podczas ich gotowania.

słoik majonezu na blacie

słoik majonezu na blacie

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >