Jak przygotować kiszony czosnek?
Czosnek jest częstym dodatkiem do dań wytrawnych, dzięki któremu te nabierają wyjątkowego smaku. Ząbki czosnku można także z łatwością zakisić w słoiku. Taki przysmak stanowi doskonały składnik sałatek czy wykwintnych kanapek - jest również uznawany za bardzo zdrowy.
Kiszony czosnek ma bardzo delikatny i łagodny smak, więc z łatwością można zajadać się nim wprost ze słoika. Korzystnie działa na układ odpornościowy oraz trawienny.
Sam proces kiszenia czosnku nie jest w żadnym wypadku skomplikowany, a nasza praca ogranicza się do sporządzenia zalewy oraz przygotowania wszystkich składników. Resztę wykonają bakterie kwasu mlekowego, które sfermentują czosnek.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kiszony czosnek
Składniki:
-
5 główek czosnku
-
korzeń chrzanu
-
2 liście laurowe
-
kilka ziarenek ziela angielskiego
-
pieprz
-
łyżka soli
-
1 litr wody
-
baldachim kopru
-
łyżeczka gorczycy
Zacznij od podzielenia czosnku na pojedyncze ząbki oraz obrania ich z pergaminowej osłonki. Chrzan dokładnie umyj, obierz i potnij na mniejsze kawałki.
Na dnie słoika umieść kawałek chrzanu, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz gorczycę. Na nich umieść obrane ząbki czosnku. Zagotuj litr wody w garnku i rozpuść w nim łyżkę soli niejodowanej.
Zawartość słoika zalej solanką, zakręć szczelnie pokrywkę i odstaw go w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej na około 2-3 tygodnie fermentacji. Po tym czasie czosnek kiszony jest gotowy do spożycia.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło: canva/MariaArefyeva, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wikirose.pl