Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować kiszony czosnek?
canva/pixelshot

Jak przygotować kiszony czosnek?

28 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Czosnek jest częstym dodatkiem do dań wytrawnych, dzięki któremu te nabierają wyjątkowego smaku. Ząbki czosnku można także z łatwością zakisić w słoiku. Taki przysmak stanowi doskonały składnik sałatek czy wykwintnych kanapek - jest również uznawany za bardzo zdrowy.

Kiszony czosnek ma bardzo delikatny i łagodny smak, więc z łatwością można zajadać się nim wprost ze słoika. Korzystnie działa na układ odpornościowy oraz trawienny.

Sam proces kiszenia czosnku nie jest w żadnym wypadku skomplikowany, a nasza praca ogranicza się do sporządzenia zalewy oraz przygotowania wszystkich składników. Resztę wykonają bakterie kwasu mlekowego, które sfermentują czosnek.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kiszony czosnek

Składniki:

  • 5 główek czosnku

  • korzeń chrzanu

  • 2 liście laurowe

  • kilka ziarenek ziela angielskiego

  • pieprz

  • łyżka soli

  • 1 litr wody

  • baldachim kopru

  • łyżeczka gorczycy

Zacznij od podzielenia czosnku na pojedyncze ząbki oraz obrania ich z pergaminowej osłonki. Chrzan dokładnie umyj, obierz i potnij na mniejsze kawałki.

Na dnie słoika umieść kawałek chrzanu, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz gorczycę. Na nich umieść obrane ząbki czosnku. Zagotuj litr wody w garnku i rozpuść w nim łyżkę soli niejodowanej.

Zawartość słoika zalej solanką, zakręć szczelnie pokrywkę i odstaw go w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej na około 2-3 tygodnie fermentacji. Po tym czasie czosnek kiszony jest gotowy do spożycia.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Kiszony czosnek

Źródło: canva/MariaArefyeva, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wikirose.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy