Smakosze.pl
śledzie

pixabay

Wyjątkowy przepis na kiszone śledzie

28 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Lubicie kiszonki? A jedliście już kiszone śledzie? Tak, tak - nie solone, nie marynowane lecz kiszone. U nas dość ciężko kupić ten skandynawski specjał, dlatego zdradzimy wam jak w prosty sposób można go przygotować samemu.

Moda na kiszonki trwa. I trudno się dziwić, wszak należą do jednych z najzdrowszych przetworów. Zwykle sięgamy po kiszoną kapustę i ogórki, ale kisić można też jabłka, buraki, pomidory, grzyby czy śledzie. I właśnie o tych ostatnich będzie dziś mowa.

Kiszone śledzie to szwedzki rarytas. Mają bardzo intensywny zapach i wyraźny smak. Doskonale nadają się na przystawkę. Szwedzi kawałki kiszonego śledzia serwują zwykle na kanapeczkach z cienkiego chleba tunnbröd, dekorują je czerwoną cebulą, żółtym serem, gotowanym ziemniakiem i kleksem śmietanki.

Tradycyjna produkcja kiszonych śledzi wygląda następująco: złowione wiosną bałtyckie śledzie oczyszcza się, soli i układa w beczkach. Po 2 miesiącach leżakowania przekłada się je do puszek i odstawia jeszcze na miesiąc. Uroczysta premiera takich śledzi odbywa się w Szwecji zawsze w trzecim tygodniu sierpnia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyjątkowy przepis na kiszone śledzie

Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych

  • 2 l wody

  • 4 łyżki soli

knedle

Prosty przepis na knedle ze śliwkami

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kiszonych śledzi

Filety wypłucz, możesz podzielić na mniejsze kawałki. Umieść je w niedużych, wyparzonych słoikach.

Wodę zagotuj, dodaj sól (najlepiej kamienną, niejodowaną), wymieszaj, gotuj jeszcze 2 minuty. Wystudź.

Słoiki ze śledziami napełnij zalewą, nałóż pokrywki, zakręć. Odstaw w dość ciepłe miejsce (temperatura pokojowa) na miesiąc.

śledzie

śledzie

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: przyslijprzepis, fajnegotowanie

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >