Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?
Jakub Kossakowski/Materiały własne

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

24 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajesz specjał ze zdjęcia? Dawniej wszyscy się nim zajadali. Zobacz, jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem — zdradzamy najlepszą recepturę. Są idealne na kolację, sprawdzą się też jako bezmięsne danie obiadowe. Smakują wyśmienicie, a zrobisz je z prostych i tanich składników.

Domowe kluski są dobrym pomysłem na kolację, a nawet na obiad. Zwłaszcza jeśli są to kluski ziemniaczane. Doskonale smakują posypane twarogiem, a jeśli chcesz, by stały się bardziej pożywne, możesz je dodatkowo okrasić zrumienionym boczkiem.

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 jajka

  • 7 łyżek mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki żytniej

  • czubata łyżeczka soli

  • 20 dag twarogu do posypania

Przygotowanie klusek ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Przełóż je na sito, zawieś na misce. Po kilku minutach zlej płyn znad osadu, a osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do ziemniaków.

Do ziemniaków dodaj też jajka, mąkę pszenną i żytnią oraz sól. Wszystko wymieszaj, by uzyskać gęste ciasto.

W garnku zagotuj wodę, posól ją. Ciasto ziemniaczane umieść na desce do krojenia i nożem odcinaj kluski i kładź je na gorącą wodę. Gdy kluski wypłyną, wylej je na sitko.

Kluski podawaj posypane pokruszonym twarogiem. Jeśli chcesz, by były bardziej pożywne, możesz je też okrasić skwarkami z boczku i słoniny.

Jeśli szukasz przepisów na inne kluski, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę na kluski śląskie z dodatkiem kurkumy , a także na czarne kluski .

ziemniaki
ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy