Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?
Poznajesz specjał ze zdjęcia? Dawniej wszyscy się nim zajadali. Zobacz, jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem — zdradzamy najlepszą recepturę. Są idealne na kolację, sprawdzą się też jako bezmięsne danie obiadowe. Smakują wyśmienicie, a zrobisz je z prostych i tanich składników.
Domowe kluski są dobrym pomysłem na kolację, a nawet na obiad. Zwłaszcza jeśli są to kluski ziemniaczane. Doskonale smakują posypane twarogiem, a jeśli chcesz, by stały się bardziej pożywne, możesz je dodatkowo okrasić zrumienionym boczkiem.
Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
2 jajka
-
7 łyżek mąki pszennej
-
2 łyżki mąki żytniej
-
czubata łyżeczka soli
-
20 dag twarogu do posypania
Przygotowanie klusek ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na małych oczkach. Przełóż je na sito, zawieś na misce. Po kilku minutach zlej płyn znad osadu, a osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do ziemniaków.
Do ziemniaków dodaj też jajka, mąkę pszenną i żytnią oraz sól. Wszystko wymieszaj, by uzyskać gęste ciasto.
W garnku zagotuj wodę, posól ją. Ciasto ziemniaczane umieść na desce do krojenia i nożem odcinaj kluski i kładź je na gorącą wodę. Gdy kluski wypłyną, wylej je na sitko.
Kluski podawaj posypane pokruszonym twarogiem. Jeśli chcesz, by były bardziej pożywne, możesz je też okrasić skwarkami z boczku i słoniny.
Jeśli szukasz przepisów na inne kluski, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę na kluski śląskie z dodatkiem kurkumy , a także na czarne kluski .
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis