Najlepszy, oryginalny przepis na niezapomniane czarne kluski
Jeśli lubisz ziemniaki, z pewnością przepadasz też za ziemniaczanymi kluskami. Jest ich kilka rodzajów. Niektóre robi się z ziemniaków gotowanych, inne z surowych, a jeszcze inne z połączenia jednych i drugich. Dziś podamy wam najlepszy, oryginalny przepis na niezapomniane czarne kluski.
Czarne kluski czy inaczej pyzy, to kluski wywodzące się ze Śląska. Swą nazwę zawdzięczają ciemnej barwie, a tę z kolei dodatkowi surowych ziemniaków. Surowe ziemniaki po starciu utleniają się, przybierając ciemno-szarą barwę. Choć kolor tych klusek może nie jest wyjątkowo apetyczny, to kluski są naprawdę bardzo smaczne. Zobacz, jak je zrobić.
Najlepszy, oryginalny przepis na niezapomniane czarne kluski
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
jajko
sól
Przygotowanie czarnych klusek
Ziemniaki obierz, opłucz. Połowę ugotuj w osolonej wodzie. Miękkie odcedź, osusz, przeciśnij przez praskę lub wytłucz tłuczkiem.
Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Umieść je na sicie i dokładnie odciśnij. Płyn z ziemniaków odstaw na kilka minut, zlej go znad osadu, a osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do ziemniaków.
Wymieszaj ziemniaki surowe z ugotowanymi. Wyrównaj powierzchnię, z masy wyjmij 1/4 ziemniaków. To miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj wyjęte ziemniaki.
Do ziemniaków i mąki dodaj też jajko i dużą szczyptę soli. Zagnieć ziemniaczane ciasto. Dłońmi odrywaj z niego kawałki i formuj z nich kulki.
W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją, włóż do niej kluski. Zagotuj na średnim ogniu i od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotuj je jeszcze ok. 6 minut.
Kluski polej zimną wodą, by je zahartować, a potem wyjmij je łyżką cedzakową na talerze. Kluski okraś zrumienioną cebulką lub cebulką podsmażoną z wędzonym boczkiem.
Jeśli szukasz przepisów na inne kluski ziemniaczane, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na kluski śląskie, a także na szare kluski.
Źródło zdjęcia: canva/JackF
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Bigos wyszedł zbyt kwaśny? 2 łyżki pysznego produktu uratują potrawę i dodadzą jej szlachetności
Przepis na rozpływające się w ustach maślane ciasteczka. 1 składnik dodaje im niezwykłego smaku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: przyslijprzepis