Jeśli lubisz ziemniaki, z pewnością przepadasz też za ziemniaczanymi kluskami. Jest ich kilka rodzajów. Niektóre robi się z ziemniaków gotowanych, inne z surowych, a jeszcze inne z połączenia jednych i drugich. Dziś podamy wam najlepszy, oryginalny przepis na niezapomniane czarne kluski.
Czarne kluski czy inaczej pyzy, to kluski wywodzące się ze Śląska. Swą nazwę zawdzięczają ciemnej barwie, a tę z kolei dodatkowi surowych ziemniaków. Surowe ziemniaki po starciu utleniają się, przybierając ciemno-szarą barwę. Choć kolor tych klusek może nie jest wyjątkowo apetyczny, to kluski są naprawdę bardzo smaczne. Zobacz, jak je zrobić.
Cudowny przepis Ewy Wachowicz na niezapomniane ciasto „Fale Dunaju”
CZYTAJ DALEJNajlepszy, oryginalny przepis na niezapomniane czarne kluski
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
jajko
sól
Przygotowanie czarnych klusek
Ziemniaki obierz, opłucz. Połowę ugotuj w osolonej wodzie. Miękkie odcedź, osusz, przeciśnij przez praskę lub wytłucz tłuczkiem.
Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Umieść je na sicie i dokładnie odciśnij. Płyn z ziemniaków odstaw na kilka minut, zlej go znad osadu, a osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do ziemniaków.
Wymieszaj ziemniaki surowe z ugotowanymi. Wyrównaj powierzchnię, z masy wyjmij 1/4 ziemniaków. To miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj wyjęte ziemniaki.
Do ziemniaków i mąki dodaj też jajko i dużą szczyptę soli. Zagnieć ziemniaczane ciasto. Dłońmi odrywaj z niego kawałki i formuj z nich kulki.
W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją, włóż do niej kluski. Zagotuj na średnim ogniu i od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotuj je jeszcze ok. 6 minut.
Kluski polej zimną wodą, by je zahartować, a potem wyjmij je łyżką cedzakową na talerze. Kluski okraś zrumienioną cebulką lub cebulką podsmażoną z wędzonym boczkiem.
Jeśli szukasz przepisów na inne kluski ziemniaczane, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na kluski śląskie, a także na szare kluski.
tarcie ziemniaków
Źródło zdjęcia: canva/JackF
Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy
Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis