Smakosze.pl
czarne kluski

canva/arfo

Najlepszy, oryginalny przepis na niezapomniane czarne kluski

10 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli lubisz ziemniaki, z pewnością przepadasz też za ziemniaczanymi kluskami. Jest ich kilka rodzajów. Niektóre robi się z ziemniaków gotowanych, inne z surowych, a jeszcze inne z połączenia jednych i drugich. Dziś podamy wam najlepszy, oryginalny przepis na niezapomniane czarne kluski.

Czarne kluski czy inaczej pyzy, to kluski wywodzące się ze Śląska. Swą nazwę zawdzięczają ciemnej barwie, a tę z kolei dodatkowi surowych ziemniaków. Surowe ziemniaki po starciu utleniają się, przybierając ciemno-szarą barwę. Choć kolor tych klusek może nie jest wyjątkowo apetyczny, to kluski są naprawdę bardzo smaczne. Zobacz, jak je zrobić.

Fale Dunaju ciasto

Cudowny przepis Ewy Wachowicz na niezapomniane ciasto „Fale Dunaju”

CZYTAJ DALEJ

Najlepszy, oryginalny przepis na niezapomniane czarne kluski

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • mąka ziemniaczana

  • jajko

  • sól

Przygotowanie czarnych klusek

Ziemniaki obierz, opłucz. Połowę ugotuj w osolonej wodzie. Miękkie odcedź, osusz, przeciśnij przez praskę lub wytłucz tłuczkiem.

Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Umieść je na sicie i dokładnie odciśnij. Płyn z ziemniaków odstaw na kilka minut, zlej go znad osadu, a osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do ziemniaków.

Wymieszaj ziemniaki surowe z ugotowanymi. Wyrównaj powierzchnię, z masy wyjmij 1/4 ziemniaków. To miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj wyjęte ziemniaki.

Do ziemniaków i mąki dodaj też jajko i dużą szczyptę soli. Zagnieć ziemniaczane ciasto. Dłońmi odrywaj z niego kawałki i formuj z nich kulki.

W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją, włóż do niej kluski. Zagotuj na średnim ogniu i od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotuj je jeszcze ok. 6 minut.

Kluski polej zimną wodą, by je zahartować, a potem wyjmij je łyżką cedzakową na talerze. Kluski okraś zrumienioną cebulką lub cebulką podsmażoną z wędzonym boczkiem.

Jeśli szukasz przepisów na inne kluski ziemniaczane, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na kluski śląskie, a także na szare kluski.

tarcie ziemniaków

tarcie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/JackF

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >