Smakosze.pl
czarne kluski

canva/arfo

Najlepszy, oryginalny przepis na niezapomniane czarne kluski

21 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli lubisz ziemniaki, z pewnością przepadasz też za ziemniaczanymi kluskami. Jest ich kilka rodzajów. Niektóre robi się z ziemniaków gotowanych, inne z surowych, a jeszcze inne z połączenia jednych i drugich. Dziś podamy wam najlepszy, oryginalny przepis na niezapomniane czarne kluski.

Czarne kluski czy inaczej pyzy, to kluski wywodzące się ze Śląska. Swą nazwę zawdzięczają ciemnej barwie, a tę z kolei dodatkowi surowych ziemniaków. Surowe ziemniaki po starciu utleniają się, przybierając ciemno-szarą barwę. Choć kolor tych klusek może nie jest wyjątkowo apetyczny, to kluski są naprawdę bardzo smaczne. Zobacz, jak je zrobić.

Fale Dunaju ciasto

Cudowny przepis Ewy Wachowicz na niezapomniane ciasto „Fale Dunaju”

CZYTAJ DALEJ

Najlepszy, oryginalny przepis na niezapomniane czarne kluski

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • mąka ziemniaczana

  • jajko

  • sól

Przygotowanie czarnych klusek

Ziemniaki obierz, opłucz. Połowę ugotuj w osolonej wodzie. Miękkie odcedź, osusz, przeciśnij przez praskę lub wytłucz tłuczkiem.

Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Umieść je na sicie i dokładnie odciśnij. Płyn z ziemniaków odstaw na kilka minut, zlej go znad osadu, a osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do ziemniaków.

Wymieszaj ziemniaki surowe z ugotowanymi. Wyrównaj powierzchnię, z masy wyjmij 1/4 ziemniaków. To miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj wyjęte ziemniaki.

Do ziemniaków i mąki dodaj też jajko i dużą szczyptę soli. Zagnieć ziemniaczane ciasto. Dłońmi odrywaj z niego kawałki i formuj z nich kulki.

W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją, włóż do niej kluski. Zagotuj na średnim ogniu i od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotuj je jeszcze ok. 6 minut.

Kluski polej zimną wodą, by je zahartować, a potem wyjmij je łyżką cedzakową na talerze. Kluski okraś zrumienioną cebulką lub cebulką podsmażoną z wędzonym boczkiem.

Jeśli szukasz przepisów na inne kluski ziemniaczane, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na kluski śląskie, a także na szare kluski.

tarcie ziemniaków

tarcie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/JackF

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dżem z cukinii i cytryn - prosty przepis

Przepisy

Dżem z cukinii i cytryn - niezwykły przepis na dodatek do placków i naleśników

Czytaj więcej >
Wachowicz pokazała przepis na rosół

Przepisy

Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Czytaj więcej >
Zupa z cukinii - przepis na tani obiad

Przepisy

Doskonała zupa z cukinii. Prosty przepis na tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >