Jak przygotować mak i pszenicę na kutię? Podajemy patent babć
Któż nie przepada za smakiem tradycyjnej kutii? Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakuje ta przygotowana przez babcie. Czas najwyższy jednak przejąć pałeczkę i przygotować ten przysmak we własnym zakresie. Wystarczy pamiętać, że pszenicę na kutię należy wstawić do namoczenia na dzień poprzedzający jej przygotowanie, mak zaś wymaga ugotowania w mleku i przemielenia.
Na charakterystyczny smak świątecznej kutii składa się pszenica, mak oraz bakalie. Przepis nie może powstać bez dodatku miodu i mleka, w którym mak się gotuje. Na sukces potrawy składa się odpowiednie przygotowanie wszystkich składników. Poniżej przedstawiamy sprawdzone babcine metody na tradycyjne danie.
Jak przygotować pszenicę na kutię?
Kutię przygotowuje się z łuskanych ziaren pszenicy . Taki produkt w okresie przedświątecznym jest powszechnie dostępny w wielu sklepach spożywczych . Poza odpowiednim produktem, kluczową rolę w smaku gotowej potrawy odgrywa umiejętne przygotowanie pszenicy .
Łuskane ziarna pszenicy należy zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia . Kolejnego dnia pszenicę odsącza się, zalewa świeżą wodą i wstawia do gotowania . Przy przygotowaniu kutii trzeba mieć świadomość, że potrawa ta choć łatwa do przyrządzenia, jest jednak dość czasochłonna .
Gotowanie pszenicy na kutię może zająć od 1,5 do nawet 4 godzin . Tyle czasu należy zarezerwować, jeśli chcemy mieć pewność, że ziarna będą odpowiednio miękkie . Czas gotowania zależy od jakości oraz miejsca pochodzenia pszenicy . Ugotowane ziarna przed wymieszaniem z pozostałymi składnikami należy odsączyć i odstawić do wystudzenia .
Jak przygotować mak oraz pozostałe składniki na kutię?
Mak do kutii gotuje się w mleku przez ok. 30 minut . Następnie należy go ostudzić, odsączyć i dwukrotnie zmielić . Ten składnik można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce nawet do 7 dni .
Bakalie , których będziemy używać do przyrządzenia kutii zalewamy wrzątkiem . Po kilku minutach kąpieli kroimy je w drobną kostkę . Niewielką ilość orzechów i rodzynek warto zostawić w całości w celu udekorowania potrawy .
Po przygotowaniu wszystkich składników, zrobienie kutii jest banalnie proste . Wystarczy wszystkie ostudzone składniki dokładnie razem wymieszać. Aby smaki miały szansę połączyć się ze sobą, kutię najlepiej podawać jest dopiero po całonocnym chłodzeniu w lodówce . Kutię możesz również przygotować na bazie kaszy pęczak . Makowe ciasto bez zawijania to prawdziwy świąteczny hit .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak smażyć rybę, by nie było jej czuć w całym domu? Z pomocą przychodzą 2 popularne produkty
-
Hitowy tort makowy Marioli Bojarskiej-Ferenc. Niepowtarzalny wypiek zachwyca smakiem i wilgotnością
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama