Prosty przepis na kutię z pęczaku z migdałami
Wedle zwyczaju kutia robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, miodu oraz bakalii. Z czasem w wielu przepisach została unowocześniona o dodatki, które kiedyś były trudno dostępne jak np. kandyzowana skórka pomarańczy. Obecnie, z powodu trudnej dostępności kaszy z pszenicy, jako zamiennik stosuje się pęczak, czyli odmianę kaszy jęczmiennej.
Jak przygotować kutię z pęczaku z migdałami?
SKŁADNIKI
1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej pęczak
400 g gotowej masy makowej
70 g płatków migdałów
70 g orzechów włoskich ( lub innych orzechów )
4 łyżki śmietany 30%
2 łyżki miodu
szczypta soli
Przygotowanie
Przełożyć masę makową do dużej miski. Do garnka wsypać przygotowaną kaszę pęczak, posolić i gotować pod przykryciem według zaleceń producenta, mieszając. Pod koniec gotowania ściągnąć pokrywkę i mieszać, by reszta wody wyparowała.
Ugotowaną kaszę wyłożyć na płaski talerz i odłożyć do wystudzenia.
Na rozgrzanej patelni zrumienić płatki migdałów i posiekane orzechy, zostawiając trochę do dekoracji.
Do masy makowej dodać ostudzoną kaszę pęczak, podrumienione orzechy, śmietanę, miód i wszystko wymieszać.
Tak przygotowaną masę udekorować odłożonymi migdałami i wybranymi orzechami, a następnie wstawić do lodówki.
Wskazówki:
Jeśli nie posiadasz mielonego maku, zalej tradycyjny mak sypki wrzątkiem, odstaw na 10 min, następnie odcedź i zmiel trzy razy.
Do kutii możesz dodać również suszone owoce, które lubisz lub akurat masz w domu. Mogą to być suszone morele, żurawina, wiśnie, śliwki, daktyle figi lub rodzynki.
Wersja wegańska kutii z pęczaku i migdałów
Istnieje również możliwość przygotowania wersji wegańskiej kutii. W takiej sytuacji śmietanę można zastąpić np. mlekiem kokosowym lub jogurtem sojowym. Zamiast miodu dodać można dowolny syrop np. z agawy.