Smakosze.pl
Kutia z pęczaku z migdalami

pixabay.com

Prosty przepis na kutię z pęczaku z migdałami

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Kutia uznawana jest za jedną z dwunastu tradycyjnych potraw na stole wigilijnym. Jej korzeni należy szukać w dawnej polskiej kuchni kresowej, kuchni ukraińskiej, białoruskiej czy rosyjskiej. Jej wyjątkowy smak z pewnością przyczynił się do tego, że stała się popularna w wielu miejscach. Oto prosty przepis na kutię z pęczaku z migdałami, którą możesz przyrządzić na swój świąteczny stół.

Wedle zwyczaju kutia robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, miodu oraz bakalii. Z czasem w wielu przepisach została unowocześniona o dodatki, które kiedyś były trudno dostępne jak np. kandyzowana skórka pomarańczy. Obecnie, z powodu trudnej dostępności kaszy z pszenicy, jako zamiennik stosuje się pęczak, czyli odmianę kaszy jęczmiennej.

Jak przygotować kutię z pęczaku z migdałami?

SKŁADNIKI

1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej pęczak

400 g gotowej masy makowej

70 g płatków migdałów

70 g orzechów włoskich ( lub innych orzechów )

4 łyżki śmietany 30%

2 łyżki miodu

szczypta soli

Przygotowanie

Przełożyć masę makową do dużej miski. Do garnka wsypać przygotowaną kaszę pęczak, posolić  i gotować pod przykryciem według zaleceń producenta, mieszając. Pod koniec gotowania ściągnąć pokrywkę i mieszać, by reszta wody wyparowała.

Ugotowaną kaszę wyłożyć na płaski talerz i odłożyć do wystudzenia.

Na rozgrzanej patelni zrumienić płatki migdałów i posiekane orzechy, zostawiając trochę do dekoracji.

Do masy makowej dodać ostudzoną kaszę pęczak, podrumienione orzechy, śmietanę, miód i wszystko wymieszać.

Tak przygotowaną masę udekorować odłożonymi migdałami i wybranymi orzechami, a następnie wstawić do lodówki.

Wskazówki: 

Jeśli nie posiadasz mielonego maku, zalej tradycyjny mak sypki wrzątkiem, odstaw na 10 min, następnie odcedź i zmiel trzy razy.

Do kutii możesz dodać również suszone owoce, które lubisz lub akurat masz w domu. Mogą to być suszone morele, żurawina, wiśnie, śliwki, daktyle figi lub rodzynki.

Wersja wegańska kutii z pęczaku i migdałów

Istnieje również możliwość przygotowania wersji wegańskiej kutii. W takiej sytuacji śmietanę można zastąpić np. mlekiem kokosowym lub jogurtem sojowym. Zamiast miodu dodać można dowolny syrop np. z agawy.

Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >