Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować pasztet z mięsa i warzyw po rosole?
canva/margouillatphotos

Jak przygotować pasztet z mięsa i warzyw po rosole?

17 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Rosół gotujemy na dużej ilości mięsa i warzyw. Niektórzy lubią je potem zjeść, innym gotowany kurczak czy wołowina nie bardzo smakują. Dlatego dziś powiemy wam, jak przygotować pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Będzie pyszny i doskonały na kanapki, a dzięki temu rozwiązaniu w waszej kuchni nic się nie zmarnuje.

Jeśli często przyrządzacie rosół, gotowane mięso może się zwyczajnie przejeść domownikom. Nawet jeśli je lubią. Na szczęście, z takiego mięsa, a także z warzyw pozostałych po rosole, można przygotować kilka potraw. Jakich? Na przykład farsz do pierogów, pastę na kanapki czy właśnie pasztet.

Jak przygotować pasztet z mięsa i warzyw po rosole?

Składniki:

  • ok. 1 kg gotowanego mięsa po rosole

  • warzywa gotowane z rosołu, np. 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera

  • 1 cebula

  • olej

  • 2 jajka

  • gałka muszkatołowa

  • pieprz ziołowy

  • pieprz, sól

  • tarta bułka do formy

Przygotowanie pasztetu

Gotowane mięso oddziel od kości, usuń chrząstki. Pokrój je na kawałki, włóż do miski malaksera. Dodaj ugotowane warzywa z rosołu.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij na 2-3 łyżkach oleju. Dodaj do mięsa i warzyw, całość rozdrobnij, by powstała niezbyt gładka masa.

Dodaj do niej jajka, wymieszaj. Powstałą masę dopraw gałką muszkatołową, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym i solą.

Keksówkę wysmaruj olejem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej mięsno-warzywną masę. Wierzch wyrównaj. Pasztet piecz ok. 70 minut w 180 st. C.

Jeśli szukasz innych pomysłów na wykorzystanie mięsa i warzyw po rosole, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na krokiety z mięsem po rosole , a także na galaretę z mięsem po rosole .

pasztet
pasztet

Źródło zdjęcia: canva/ajafoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: to-co-lubie-gotuje Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy