Jak przygotować pasztet z mięsa i warzyw po rosole?
Rosół gotujemy na dużej ilości mięsa i warzyw. Niektórzy lubią je potem zjeść, innym gotowany kurczak czy wołowina nie bardzo smakują. Dlatego dziś powiemy wam, jak przygotować pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Będzie pyszny i doskonały na kanapki, a dzięki temu rozwiązaniu w waszej kuchni nic się nie zmarnuje.
Jeśli często przyrządzacie rosół, gotowane mięso może się zwyczajnie przejeść domownikom. Nawet jeśli je lubią. Na szczęście, z takiego mięsa, a także z warzyw pozostałych po rosole, można przygotować kilka potraw. Jakich? Na przykład farsz do pierogów, pastę na kanapki czy właśnie pasztet.
Jak przygotować pasztet z mięsa i warzyw po rosole?
Składniki:
-
ok. 1 kg gotowanego mięsa po rosole
-
warzywa gotowane z rosołu, np. 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera
-
1 cebula
-
olej
-
2 jajka
-
gałka muszkatołowa
-
pieprz ziołowy
-
pieprz, sól
-
tarta bułka do formy
Przygotowanie pasztetu
Gotowane mięso oddziel od kości, usuń chrząstki. Pokrój je na kawałki, włóż do miski malaksera. Dodaj ugotowane warzywa z rosołu.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij na 2-3 łyżkach oleju. Dodaj do mięsa i warzyw, całość rozdrobnij, by powstała niezbyt gładka masa.
Dodaj do niej jajka, wymieszaj. Powstałą masę dopraw gałką muszkatołową, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym i solą.
Keksówkę wysmaruj olejem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej mięsno-warzywną masę. Wierzch wyrównaj. Pasztet piecz ok. 70 minut w 180 st. C.
Jeśli szukasz innych pomysłów na wykorzystanie mięsa i warzyw po rosole, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na krokiety z mięsem po rosole , a także na galaretę z mięsem po rosole .
Źródło zdjęcia: canva/ajafoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: to-co-lubie-gotuje Zapraszamy na nasz Instagram