Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować soczysty schab z grilla? Sekretem jest wyjątkowa marynata
canva/maksim kulikov, Getty Images

Jak przygotować soczysty schab z grilla? Sekretem jest wyjątkowa marynata

28 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Nieumiejętnie przygotowany schab potrafi być suchy i sztywny niczym podeszwa buta - dlatego należy zastosować sekret idealnie soczystego mięsa. Jest nim oczywiście marynata, która w dzisiejszym wydaniu składa się, między innymi z sosu Worcestershire, miodu i octu. Taka mieszanka gwarantuje delikatność i soczystość po upieczeniu na grillu.

Schab z grilla nie jest wcale skomplikowanym daniem, gdyż całość opiera się w znacznym stopniu na marynacie. To ona jest najskuteczniejszym sposobem uzyskania mięsa o idealnej fakturze.

Ocet, jak i sos Worcestershire działają zmiękczająco na strukturę mięsa, a także doskonale je aromatyzują. Miód z kolei wytworzy słodką glazurę na powierzchni każdego kawałka schabu.

Przepis na soczysty schab z grilla

Składniki:

  • 600 g schabu

  • 4 łyżki sosu Worcestershire

  • 5 łyżek oleju

  • 2 łyżki miodu

  • 3 łyżki octu jabłkowego

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżeczki słodkiej papryki

  • pieprz

Zacznij od wsypania i wlania wszystkich składników marynaty do niewielkiej miseczki i dokładnego wymieszania. Przeciśnij do niej przez praskę ząbki czosnku, wlej olej, dopraw pieprzem i ponownie wymieszaj.

Schab oczyść z błon, a następnie pokrój na 4 plastry o równej grubości. Delikatnie rozbij je tłuczkiem. Przełóż je do szczelnego opakowania, nasmaruj marynatą, zamknij i schowaj do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyjmij schab z lodówki na 40 minut przed gotowaniem. Smaż na ruszcie około 5-6 minut z każdej strony na złoty kolor. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy recepturę sałatki jarzynowej z ciekawym dodatkiem — gotowanymi burakami.

Schab na grillu

Źródło zdjęcia: canva/Radist, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: na-talerzu.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy