Jak przygotować soczysty schab z grilla? Sekretem jest wyjątkowa marynata
Nieumiejętnie przygotowany schab potrafi być suchy i sztywny niczym podeszwa buta - dlatego należy zastosować sekret idealnie soczystego mięsa. Jest nim oczywiście marynata, która w dzisiejszym wydaniu składa się, między innymi z sosu Worcestershire, miodu i octu. Taka mieszanka gwarantuje delikatność i soczystość po upieczeniu na grillu.
Schab z grilla nie jest wcale skomplikowanym daniem, gdyż całość opiera się w znacznym stopniu na marynacie. To ona jest najskuteczniejszym sposobem uzyskania mięsa o idealnej fakturze.
Ocet, jak i sos Worcestershire działają zmiękczająco na strukturę mięsa, a także doskonale je aromatyzują. Miód z kolei wytworzy słodką glazurę na powierzchni każdego kawałka schabu.
Przepis na soczysty schab z grilla
Składniki:
-
600 g schabu
-
4 łyżki sosu Worcestershire
-
5 łyżek oleju
-
2 łyżki miodu
-
3 łyżki octu jabłkowego
-
3 ząbki czosnku
-
3 łyżeczki słodkiej papryki
-
pieprz
Zacznij od wsypania i wlania wszystkich składników marynaty do niewielkiej miseczki i dokładnego wymieszania. Przeciśnij do niej przez praskę ząbki czosnku, wlej olej, dopraw pieprzem i ponownie wymieszaj.
Schab oczyść z błon, a następnie pokrój na 4 plastry o równej grubości. Delikatnie rozbij je tłuczkiem. Przełóż je do szczelnego opakowania, nasmaruj marynatą, zamknij i schowaj do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjmij schab z lodówki na 40 minut przed gotowaniem. Smaż na ruszcie około 5-6 minut z każdej strony na złoty kolor. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy recepturę sałatki jarzynowej z ciekawym dodatkiem — gotowanymi burakami.
Źródło zdjęcia: canva/Radist, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak przygotować soczysty schab z grilla? Sekretem jest wyjątkowa marynata
-
Dlaczego warto dodać do rosołu sok z kiszonej kapusty? Zalety zachwycają
Źródło: na-talerzu.pl