Jak przygotować sos beszamelowy? Aksamitny, znakomity do zapiekania warzyw
Dziś powiemy wam, jak przygotować sos beszamelowy. Wyjdzie aksamitny i delikatny, znakomity do zapiekania warzyw. Robi się go szybko i łatwo, z bardzo prostych składników. Potrzebujesz tylko masła, mąki i trochę płynu. Na jego bazie możesz też przygotować inne sosy.
Lato jest doskonałym czasem na przygotowanie zapiekanek na bazie warzyw. Wszak jest sezon na pyszne kalafiory, kalarepki, cukinie i papryki. Te i inne warzywa naprawdę świetnie nadają się do zapiekania. Wcześniej można je nadziać, dzięki czemu zamienią się w pożywne danie.
Do zapiekania warzyw doskonale nadaje się sos beszamelowy. Dodaje im smaku, zapobiega wysuszeniu i ułatwia przyswajanie witamin. Dlatego za chwilę powiemy wam, jak zrobić sos beszamelowy. Będzie to przepis podstawowy, który możecie nieco odmienić różnymi dodatkami. Ale o tym na końcu.
Jak zrobić sos beszamelowy?
Składniki:
-
2 łyżki masła
-
2 łyżki mąki
-
ok. 1/2 l mleka
-
gałka muszkatołowa
-
sól, biały pieprz
Przygotowanie sosu beszamelowego
W rondelku na średnim ogniu rozpuść masło. Gdy tylko zacznie się pienić, dodaj do niego mąkę. Całość krótko przesmaż, cały czas mieszając. Zwróć uwagę, by rozetrzeć wszelkie grudki.
Do składników w rondelku mieszając, wlewaj cienkim strumieniem mleko. Dobrze całość rozmieszaj, by składniki idealnie się połączyły.
Mieszając, podgrzewaj sos na niedużym ogniu, aż zgęstnieje. Dopraw go do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Wskazówki:
-
Zamiast mleka do przygotowania sosu możesz użyć bulionu. Ewentualnie możesz go połączyć z winem.
-
Jeśli chcesz, by sos dobrze się ściął w czasie zapiekania, warto do niego dodać jajko. Można je wbić do gorącego sosu i energicznie wymieszać.
-
Sos beszamelowy będzie puszysty, jeśli połączysz go z żółtkiem, a na końcu z ubitym na sztywno białkiem.
-
Warzywa przeznaczone do zapiekania polej sosem beszamelowym, a potem posyp startym serem. Powierzchnia potrawy pięknie się zrumieni.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na zapiekankę ziemniaczaną pod beszamelem oraz na naleśniki po bolońsku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Tarty chrzan do słoików na zimę o cudownym aromacie. Potrzebujesz tylko 5 podstawowych składników
-
Przepis na domowy przecier pomidorowy. W sklepach nie dostaniesz lepszego, smakuje obłędnie
-
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Tym razem obędzie się bez garnka z wodą