Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na idealne naleśniki po bolońsku
Martyna Kucharczyk
Martyna Kucharczyk 25.03.2022 22:44

Przepis na idealne naleśniki po bolońsku

Przepis na idealne naleśniki po bolońsku
pixabay.com

Jak wykonać idealne naleśniki?

Naleśniki to proste danie mączne wykonywane na patelni. Nie wiemy, gdzie właściwie one powstały. Jedni podają Chiny, a inni wskazują na Europę, twierdząc, że w XVI w Katarzyna Medycejska przywiozła je z Włoch do Francji, gdy wyszła za francuskiego króla.

Naleśniki można podawać na słodko lub wytrawnie. Niektórzy posypują je cukrem, cukrem pudrem lub uzupełniają nadzieniem. Używa się tu serów, mięs, warzyw, owoców, dżemów, powideł i wielu innych. Możliwości są zatem nieograniczone. Najważniejsze jest jednak, by stworzyć najlepsze ciasto, jakie się da. Oto przepis na naleśniki idealne.

Składniki na 10 sztuk naleśników

1 szklanka mąki pszennej2 jajka1 szklanka mleka1 szklanka wody (najlepiej gazowanej)szczypta soli2 łyżki masła lub oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do miski i miksujemy ją z jajkiem, mlekiem, wodą i solą. Dodajemy do gładkiej masy masło lub olej rośliny i dalej miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej cienkie naleśniki. Przewracamy na drugą stronę, kiedy spód naleśnika będzie już dobrze ścięty i ładnie zarumieniony.

Przepis na naleśniki po bolońsku

Wbrew pozorom nie każdy lubi jeść naleśniki na słodko. Niektórzy preferuję ich wersje na słono i wolą zadowolić się pełnoprawnym, zapychającym posiłkiem. Idealne dla nich będą naleśniki po bolońsku. Jest to pyszne włoskie danie. Polega na przełożeniu ciasta mięsem mielonym i zatopieniu go w aromatycznym sosie beszamelowym. Można też przyprawić je bazylią i oregano, co tylko podkreśli aromat tegoż dania. Polecamy także zetrzeć na nie trochę sera. Świetnie sprawdzi się tu mozzarella lub dobrej jakości żółty ser. To wszystko! Na pewno sam opis sprawia, że robicie się głodni. Nic dziwnego. Naleśniki po bolońsku to pyszne, sycące danie, które pokochają prawie wszyscy. Można powiedzieć, że przypominają one spaghetti zawinięte w naleśnik. Chyba nie ma nic lepszego niż to, prawda? Musicie ich spróbować już dziś!

Składniki na  8 porcji

8 naleśników

Sos boloński

1 cebula1 ząbek czosnku1 łodyga selera naciowego125 g wędzonego lub parzonego boczku350 g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego)1 szklanka bulionu1 szklanka przecieru pomidorowego1 łyżeczka suszonego oregano

Sos beszamelowy

2 łyżki mąki2 łyżki masła250 ml mleka

Sposób przygotowania

Sos boloński:

Na dużej patelni z pokrywą rozgrzewamy 2 łyżki oleju i drobno posiekaną cebulą. Dodajemy do tego zmiażdżony i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, a także cienko pokrojone łodygi selera. Wszystko razem podsmażamy, mieszając.

Po 5 minutach dodajemy pokrojony w kostki boczek i nie przestając mieszać, smażymy przez kolejne 5 minut. Następnie zwiększamy ogień i dorzucamy mięso mielone. Dokładnie obsmażamy je ze wszystkich stron i mieszamy. Powinno smażyć się przez około 10 minut. Wtedy wlewamy gorący bulion i doprawiamy pieprzem oraz solą. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywą i zostawiamy całość na jakieś 40 minut. Gdy czas ten minie, dodajemy przecier pomidorowy oraz oregano. Mieszamy. Z powrotem przykrywamy i gotujemy jeszcze przez pół godziny. 10 minut przed końcem zdejmujemy pokrywę tak, aby resztki płynu wyparowały.

Sos beszamelowy:

Na patelnię wsypujemy mąkę. Delikatnie ją podgrzewamy, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Smażymy przez około 3 minuty i dodajemy masło. Musi się ono dokładnie roztopić i zagotować. Wtedy zaczynamy stopniowo dodawać mleko, nie przestając przy tym energicznie mieszać sosu. Kiedy zrobi się gładki, doprawiamy go solą i zagotowujemy.

Zapiekanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Naleśniki wypełniamy nadzieniem mięsnym, zawijamy i polewamy sosem beszamelowym. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 30 minut.

Tagi: