Przepis na idealne naleśniki po bolońsku
pixabay.com

Przepis na idealne naleśniki po bolońsku

Naleśniki po bolońsku to pyszna, sycąca zapiekanka, która składa się z zawiniętych naleśników z farszem bolognese. Wszystko to zapieczone pod sosem beszamelowym. Potrawa jest prosta w przygotowaniu i nie powinna stanowić dla nikogo wyzwania. Nasyci się nią cały rodzina. Koniecznie jej spróbujcie, ponieważ smaku naleśników po bolońsku nie da się zapomnieć!

Jak wykonać idealne naleśniki?

Naleśniki to proste danie mączne wykonywane na patelni. Nie wiemy, gdzie właściwie one powstały. Jedni podają Chiny, a inni wskazują na Europę, twierdząc, że w XVI w Katarzyna Medycejska przywiozła je z Włoch do Francji, gdy wyszła za francuskiego króla.

Naleśniki można podawać na słodko lub wytrawnie. Niektórzy posypują je cukrem, cukrem pudrem lub uzupełniają nadzieniem. Używa się tu serów, mięs, warzyw, owoców, dżemów, powideł i wielu innych. Możliwości są zatem nieograniczone. Najważniejsze jest jednak, by stworzyć najlepsze ciasto, jakie się da. Oto przepis na naleśniki idealne.

Składniki na 10 sztuk naleśników

1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
2 łyżki masła lub oleju roślinnego


Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do miski i miksujemy ją z jajkiem, mlekiem, wodą i solą. Dodajemy do gładkiej masy masło lub olej rośliny i dalej miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej cienkie naleśniki. Przewracamy na drugą stronę, kiedy spód naleśnika będzie już dobrze ścięty i ładnie zarumieniony.

Przepis na naleśniki po bolońsku

Wbrew pozorom nie każdy lubi jeść naleśniki na słodko. Niektórzy preferuję ich wersje na słono i wolą zadowolić się pełnoprawnym, zapychającym posiłkiem. Idealne dla nich będą naleśniki po bolońsku. Jest to pyszne włoskie danie. Polega na przełożeniu ciasta mięsem mielonym i zatopieniu go w aromatycznym sosie beszamelowym. Można też przyprawić je bazylią i oregano, co tylko podkreśli aromat tegoż dania. Polecamy także zetrzeć na nie trochę sera. Świetnie sprawdzi się tu mozzarella lub dobrej jakości żółty ser. To wszystko! Na pewno sam opis sprawia, że robicie się głodni. Nic dziwnego. Naleśniki po bolońsku to pyszne, sycące danie, które pokochają prawie wszyscy. Można powiedzieć, że przypominają one spaghetti zawinięte w naleśnik. Chyba nie ma nic lepszego niż to, prawda? Musicie ich spróbować już dziś!

Składniki na 8 porcji

8 naleśników


Sos boloński

1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łodyga selera naciowego
125 g wędzonego lub parzonego boczku
350 g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego)
1 szklanka bulionu
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano


Sos beszamelowy

2 łyżki mąki
2 łyżki masła
250 ml mleka


Sposób przygotowania

Sos boloński:

Na dużej patelni z pokrywą rozgrzewamy 2 łyżki oleju i drobno posiekaną cebulą. Dodajemy do tego zmiażdżony i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, a także cienko pokrojone łodygi selera. Wszystko razem podsmażamy, mieszając.

Po 5 minutach dodajemy pokrojony w kostki boczek i nie przestając mieszać, smażymy przez kolejne 5 minut. Następnie zwiększamy ogień i dorzucamy mięso mielone. Dokładnie obsmażamy je ze wszystkich stron i mieszamy. Powinno smażyć się przez około 10 minut. Wtedy wlewamy gorący bulion i doprawiamy pieprzem oraz solą. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywą i zostawiamy całość na jakieś 40 minut. Gdy czas ten minie, dodajemy przecier pomidorowy oraz oregano. Mieszamy. Z powrotem przykrywamy i gotujemy jeszcze przez pół godziny. 10 minut przed końcem zdejmujemy pokrywę tak, aby resztki płynu wyparowały.

Sos beszamelowy:

Na patelnię wsypujemy mąkę. Delikatnie ją podgrzewamy, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Smażymy przez około 3 minuty i dodajemy masło. Musi się ono dokładnie roztopić i zagotować. Wtedy zaczynamy stopniowo dodawać mleko, nie przestając przy tym energicznie mieszać sosu. Kiedy zrobi się gładki, doprawiamy go solą i zagotowujemy.

Zapiekanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Naleśniki wypełniamy nadzieniem mięsnym, zawijamy i polewamy sosem beszamelowym. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 30 minut.

Następny artykuł