Jak przygotować szarlotkę sypaną? Szybkie, przepyszne ciasto na pożegnanie lata
Szarlotka sypana jest idealnym przepisem dla początkujących cukierników. Nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności i w zasadzie nie może się nie udać. Przepis ten docenią też doświadczone gospodynie domowe, którym zależy na łatwym i szybkim przygotowaniu ciasta. Zapraszamy do sypania.
W przepisie na szarlotkę sypaną używamy w zasadzie samych suchych składników, układając z nich kolejne warstwy. Do tego dodatek jabłek i nieco masła. Będziecie zaskoczeni tym, jak prostym domowym ciastem może być szarlotka.
Przepis na niezwykłą szarlotkę sypaną
Składniki:
-
2 szklanki kaszy manny
-
2 szklanki mąki pszennej
-
4 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 szklanki cukru
-
2 kg kwaskowych jabłek
-
kostka masła
-
2 łyżeczki cynamonu
Jak zrobić szybką i prostą szarlotkę sypaną?
Przygotuj jabłka na szarlotkę . Umyj je, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Lekko odciśnij je z soku , a następnie wymieszaj z połową szklanki cukru i cynamonem.
Do dużej miski wsyp kaszę manną, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier . Wszystkie sypkie składniki na szarlotkę dokładnie wymieszaj. Uzyskaną mieszankę podziel na trzy równe części .
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia . Boki oraz papier wysmaruj niewielką ilością masła . Następnie do formy wsyp 1/3 część mąki z dodatkami .
Na sypką warstwę szarlotki wyłóż połowę przygotowanych jabłek. Na jabłka wysyp drugą część składników ciasta. Potem wyłóż drugą warstwę jabłek i posyp ją ostatnią częścią sypkich składników .
Na wierzch szarlotki zetrzyj kostkę zimnego masła . Postaraj się, aby tłuszcz pokrywał wszystko równomierną warstwą . Szarlotkę wstaw do piekarnika i piecz godzinę w temperaturze 180 st. C . Ciasto jest gotowe, kiedy jego wierzch ładnie się zarumieni. Wypróbuj tę innowacyjną szarlotkę bez pieczenia . Ta szarlotka zaskoczy Cię owocowym smakiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas
-
Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca