Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować szarlotkę sypaną? Szybkie, przepyszne ciasto na pożegnanie lata
Canva /A_Lein

Jak przygotować szarlotkę sypaną? Szybkie, przepyszne ciasto na pożegnanie lata

22 września 2022

Szarlotka sypana jest idealnym przepisem dla początkujących cukierników. Nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności i w zasadzie nie może się nie udać. Przepis ten docenią też doświadczone gospodynie domowe, którym zależy na łatwym i szybkim przygotowaniu ciasta. Zapraszamy do sypania.

W przepisie na szarlotkę sypaną używamy w zasadzie samych suchych składników, układając z nich kolejne warstwy. Do tego dodatek jabłek i nieco masła. Będziecie zaskoczeni tym, jak prostym domowym ciastem może być szarlotka.

Przepis na niezwykłą szarlotkę sypaną

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy manny

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 szklanki cukru

  • 2 kg kwaskowych jabłek

  • kostka masła

  • 2 łyżeczki cynamonu

Jak zrobić szybką i prostą szarlotkę sypaną?

Przygotuj jabłka na szarlotkę . Umyj je, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Lekko odciśnij je z soku , a następnie wymieszaj z połową szklanki cukru i cynamonem.

Do dużej miski wsyp kaszę manną, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier . Wszystkie sypkie składniki na szarlotkę dokładnie wymieszaj. Uzyskaną mieszankę podziel na trzy równe części .

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia . Boki oraz papier wysmaruj niewielką ilością masła . Następnie do formy wsyp 1/3 część mąki z dodatkami .

Na sypką warstwę szarlotki wyłóż połowę przygotowanych jabłek. Na jabłka wysyp drugą część składników ciasta. Potem wyłóż drugą warstwę jabłek i posyp ją ostatnią częścią sypkich składników .

Na wierzch szarlotki zetrzyj kostkę zimnego masła . Postaraj się, aby tłuszcz pokrywał wszystko równomierną warstwą . Szarlotkę wstaw do piekarnika i piecz godzinę w temperaturze 180 st. C . Ciasto jest gotowe, kiedy jego wierzch ładnie się zarumieni. Wypróbuj tę innowacyjną szarlotkę bez pieczenia . Ta szarlotka zaskoczy Cię owocowym smakiem .

Canva / YelenaYemchuk
Canva / YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy