Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędna szarlotka z gruszkami. Prosty przepis na przepyszny deser, każdy poprosi o dokładkę
Adam Moskal
Adam Moskal 20.03.2022 01:00

Obłędna szarlotka z gruszkami. Prosty przepis na przepyszny deser, każdy poprosi o dokładkę

Szarlotka
canva/szaffy, Getty Images Signature

Szarlotka jednoznacznie kojarzy się z jabłkami, które stanowią główny element nadzienia - ciasto to można jednak wypełnić innymi owocami. W roli wypełnienia doskonale sprawdzają się pyszne gruszki. Dzięki nim wypiek nabiera zupełnie nowego charakteru i dla niektórych, gruszkowa wersja jest lepsza od jabłkowej.

Szarlotka z gruszkami jest idealnym sposobem na spożytkowanie dużych ilości owoców, które w innym wypadku mogłyby się zepsuć. Jeśli więc masz pod ręką kilka kilogramów gruszek i nie wiesz co z nimi zrobić, zabierz się za poniższy przepis.

Przepis na szarlotkę z gruszkami

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki tortowej

  • 3 żółtka

  • 3/4 kostki masła

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 125 g cukru pudru

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 5 gruszek

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżki cukru brązowego

  • 1 łyżeczka mielonych goździków

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 1 laska wanilii

  • sok z cytryny

Zacznij od umieszczenia w misce mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia i masła. Posiekaj składniki nożem, aż uzyskasz duże grudy. Dodaj do masy żółtka, śmietanę i ekstrakt waniliowy, wyrób szybko ciasto, uformuj je w kulkę i schowaj do zamrażalnika na godzinę. Dokładnie umyj gruszki, obierz je ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w plasterki, wrzuć do rondelka wraz z oboma rodzajami cukru i smaż, aż owoce puszczą sok. Następnie dodaj nasiona z laski wanilii. Do owoców wlej sok z połowy cytryny i 2 łyżeczki mąki rozrobione z dwiema łyżkami wody. Gotuj całość minutę, a gdy nadzienie zgęstnieje, zdejmij je z ognia i odstaw do przestudzenia. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Formę wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą i wyłóż połową ciasta. Na ciasto rozlej nadzienie i rozprowadź je. Wierzch posyp startą drugą połową ciasta. Piecz je przez 60 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresowe racuchy bez jajek i drożdży.

Szarlotka

Źródło zdjęcia: canva/sanapadh, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: facetnatalerzu

Zapraszamy na nasz Instagram