Smakosze.pl
Szarlotka

canva/szaffy, Getty Images Signature

Obłędna szarlotka z gruszkami. Prosty przepis na przepyszny deser, każdy poprosi o dokładkę

20 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Szarlotka jednoznacznie kojarzy się z jabłkami, które stanowią główny element nadzienia - ciasto to można jednak wypełnić innymi owocami. W roli wypełnienia doskonale sprawdzają się pyszne gruszki. Dzięki nim wypiek nabiera zupełnie nowego charakteru i dla niektórych, gruszkowa wersja jest lepsza od jabłkowej.

Szarlotka z gruszkami jest idealnym sposobem na spożytkowanie dużych ilości owoców, które w innym wypadku mogłyby się zepsuć. Jeśli więc masz pod ręką kilka kilogramów gruszek i nie wiesz co z nimi zrobić, zabierz się za poniższy przepis.

Sernik

Ekspresowy sernik z wiaderka w 15 minut. Przepis na szybki i pyszny deser

CZYTAJ DALEJ

Przepis na szarlotkę z gruszkami

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki tortowej

  • 3 żółtka

  • 3/4 kostki masła

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 125 g cukru pudru

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 5 gruszek

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżki cukru brązowego

  • 1 łyżeczka mielonych goździków

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 1 laska wanilii

  • sok z cytryny

Zacznij od umieszczenia w misce mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia i masła. Posiekaj składniki nożem, aż uzyskasz duże grudy. Dodaj do masy żółtka, śmietanę i ekstrakt waniliowy, wyrób szybko ciasto, uformuj je w kulkę i schowaj do zamrażalnika na godzinę.

Dokładnie umyj gruszki, obierz je ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w plasterki, wrzuć do rondelka wraz z oboma rodzajami cukru i smaż, aż owoce puszczą sok. Następnie dodaj nasiona z laski wanilii.

Do owoców wlej sok z połowy cytryny i 2 łyżeczki mąki rozrobione z dwiema łyżkami wody. Gotuj całość minutę, a gdy nadzienie zgęstnieje, zdejmij je z ognia i odstaw do przestudzenia.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Formę wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą i wyłóż połową ciasta. Na ciasto rozlej nadzienie i rozprowadź je. Wierzch posyp startą drugą połową ciasta. Piecz je przez 60 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresowe racuchy bez jajek i drożdży.

Szarlotka

Źródło zdjęcia: canva/sanapadh, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: facetnatalerzu

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >