Smakosze.pl Porady Jak przygotować złote mleko?
canva/tbralninaphotos

Jak przygotować złote mleko?

12 października 2021

Złote mleko znane jest ze swoich wyjątkowych prozdrowotnych właściwości. W Indiach stosowane jest powszechnie jako środek wzmacniający układ odpornościowy i łagodzący dolegliwości rozmaite dolegliwości. Dowiedzcie się jak go przygotować.

Ten mleczny napój z dodatkiem kurkumy, imbiru i pieprzu od wieków jest używany w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedycznej. W ostatnim czasie staje się on coraz bardziej popularny z uwagi na swoje niezwykłe parametry. Warto po niego sięgnąć szczególnie teraz, gdy o przeziębienie nietrudno.

Jak zrobić złote mleko?

Ciepły, złocistożółty napój jest mieszanką mleka oraz kurkumy, imbiru i pieprzu. Aby go przyrządzić, wystarczy podgrzać mleko lub napój roślinny, a następnie połączyć je ze startymi na tarce lub rozdrobnionymi w moździerzu przyprawami . Pijmy go powoli, delektując się wyjątkowym smakiem.

Jeżeli niekoniecznie nam on odpowiada, możemy dodać cynamon oraz miód . One także mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Dzięki takiemu dodatkowi złote mleko będzie mogło z powodzeniem zastąpić deser . Nie są to jednak podstawowe składniki tego dobroczynnego płynu.

Najistotniejszym elementem tego napoju jest kurkuma , która nadaje mu charakterystyczny żółty kolor. Odpowiada za niego zawarta w tym korzeniu kurkumina, która jest jednocześnie jednym z najsilniejszych znanych ludzkości związków przeciwzapalnych. Co więcej, w towarzystwie piperyny , w którą bogaty jest czarny pierz, wchłania się do 20 razy lepiej niż solo.

Złote mleko pozytywnie wpływa też na naszą odporność. Zawiera bowiem imbir, którego kłącze bogate jest w związki hamujące rozwój niektórych bakterii. Jego charakterystyczny smak dodatkowo przyjemnie nas rozgrzeje. Może też pomóc nam w dolegliwościach żołądkowych np. tych wywołanych choroba lokomocyjną.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przeczytajcie również inne artykuły dotyczące mlecznych napojów. Tutaj znajdziecie recepturę na pyszne, ułatwiające zasypianie mleko księżycowe . Z tego materiału natomiast dowiecie się, czy mleko jest dobrym dodatkiem do kawy .

Źródło zdjęcia: canva/Rocky89

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zywienie.medonet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy