Jak przygotować złote mleko?
Złote mleko znane jest ze swoich wyjątkowych prozdrowotnych właściwości. W Indiach stosowane jest powszechnie jako środek wzmacniający układ odpornościowy i łagodzący dolegliwości rozmaite dolegliwości. Dowiedzcie się jak go przygotować.
Ten mleczny napój z dodatkiem kurkumy, imbiru i pieprzu od wieków jest używany w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedycznej. W ostatnim czasie staje się on coraz bardziej popularny z uwagi na swoje niezwykłe parametry. Warto po niego sięgnąć szczególnie teraz, gdy o przeziębienie nietrudno.
Jak zrobić złote mleko?
Ciepły, złocistożółty napój jest mieszanką mleka oraz kurkumy, imbiru i pieprzu. Aby go przyrządzić, wystarczy podgrzać mleko lub napój roślinny, a następnie połączyć je ze startymi na tarce lub rozdrobnionymi w moździerzu przyprawami . Pijmy go powoli, delektując się wyjątkowym smakiem.
Jeżeli niekoniecznie nam on odpowiada, możemy dodać cynamon oraz miód . One także mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Dzięki takiemu dodatkowi złote mleko będzie mogło z powodzeniem zastąpić deser . Nie są to jednak podstawowe składniki tego dobroczynnego płynu.
Najistotniejszym elementem tego napoju jest kurkuma , która nadaje mu charakterystyczny żółty kolor. Odpowiada za niego zawarta w tym korzeniu kurkumina, która jest jednocześnie jednym z najsilniejszych znanych ludzkości związków przeciwzapalnych. Co więcej, w towarzystwie piperyny , w którą bogaty jest czarny pierz, wchłania się do 20 razy lepiej niż solo.
Złote mleko pozytywnie wpływa też na naszą odporność. Zawiera bowiem imbir, którego kłącze bogate jest w związki hamujące rozwój niektórych bakterii. Jego charakterystyczny smak dodatkowo przyjemnie nas rozgrzeje. Może też pomóc nam w dolegliwościach żołądkowych np. tych wywołanych choroba lokomocyjną.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przeczytajcie również inne artykuły dotyczące mlecznych napojów. Tutaj znajdziecie recepturę na pyszne, ułatwiające zasypianie mleko księżycowe . Z tego materiału natomiast dowiecie się, czy mleko jest dobrym dodatkiem do kawy .
Źródło zdjęcia: canva/Rocky89
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: zywienie.medonet