Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Czy mleko jest dobrym dodatkiem do kawy?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 27.04.2021 02:00

Czy mleko jest dobrym dodatkiem do kawy?

Kawa z mlekiem
Canva.com / Scopio Images

Kawa i mleko wydają się dosyć oczywistym połączeniem. Napojowi w takim wydaniu nie można odmówić fantastycznych walorów smakowych. Nie bez powodu taka mieszanka jest jedną z ulubionych pozycji kulinarnych licznych smakoszy. Warto wiedzieć, jak kawa z mlekiem wpływa na nasz organizm.

Kawa z dodatkiem mleka ma swoją ciemną stronę

Sama kawa jeszcze do niedawna była uważana za używkę, która nie sprzyja zdrowiu. Z biegiem czasu okazało się, że ten uwielbiany napój ma liczne zalety, o ile pija się go w odpowiednich ilościach. Kawa pobudza produkcję serotoniny, pomaga się skoncentrować, pozytywnie wpływa na pamięć oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.

Nie bez znaczenia jest kwestia dodatków do kawy. Niedawno wspominaliśmy o tym, które z nich dobrze wpływają na nasze zdrowie. Tym razem nasza uwaga skoncentruje się na mleku, które tak często gości w naszej kawie.

Kawa z mlekiem bez wątpienia jest nie lada specjałem, a jej smak jest pokusą, której ciężko się oprzeć. Niestety, napój w takim wydaniu nie jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli chcemy dbać o swoje zdrowie. Kawa sama w sobie praktycznie nie ma kalorii. Dodatek mleka sprawia, że wartość energetyczna wzrasta o 50 kcal. W związku z tym kilka filiżanek jest sporym zastrzykiem kalorii.

Mleko obfituje w wapń. Za jego sprawą niektóre wartościowe składniki zawarte w kawie są gorzej przyswajalne. Z pewnością lepiej ich nie tracić. Samo mleko osłabia również działanie kofeiny. W związku z tym kawa nie pobudza nas tak bardzo.

(Canva.com / LightFieldStudios)

Jakie jeszcze wady ma kawa z mlekiem?

Za sprawą mleka kawa jest bardziej ciężkostrawna. Dzieje się tak z powodu reakcji, które zachodzą między kwasami zawartymi w kawie i białkami pochodzącymi z mleka. Utrudniają one procesy trawienne.

Nie można zapomnieć również o tym, że wiele osób cierpi na nietolerancję laktozy. Niektórzy nawet nie zdają sobie z tego sprawy. Do nieprzyjemnych objawów zalicza się bóle brzucha, mdłości, wzdęcia i biegunki. Mogą one wystąpić nawet następnego dnia po spożyciu mleka. W takiej sytuacji lepiej postawić na roślinny zamiennik.

Kawa z mlekiem ma pewne zalety

Mleko dodane do kawy pozwala na szybkie schłodzenie napoju. W związku z tym unikniemy nieprzyjemności spowodowanych poparzeniem języka i podniebienia. Jednak to nie jest jedyna zaleta picia kawy z mlekiem.

Kawa sama w sobie podrażnia układ pokarmowy. Za sprawą mleka efekt nie jest aż tak dotkliwy. Z pewnością docenią to osoby, którym często doskwiera zgaga. Warto również wiedzieć, jakich efektów można spodziewać się, kiedy kawa pójdzie na miesiąc w odstawkę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kawa.pl; Blueberry Roasters; WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Mleko kawa