Smakosze.pl
rogale świętomarcińskie

canva/Arkadiusz Warguła

Jak zrobić rogale świętomarcińskie?

11 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Już za miesiąc Dzień Świętego Marcina. W Wielkopolsce tradycyjnie z okazji tego święta wypieka się rogale świętomarcińskie. Nie wszędzie łatwo je kupić, a z pewnością warto spróbować. Zobacz więc jak zrobić rogale świętomarcińskie i upiecz je w tym roku sama.

Rogale świętomarcińskie wypieka się z ciasta półfrancuskiego i nadziewa masą z białego maku i bakalii. Wierzch każdego rogala jest lukrowany i posypywany posiekanymi orzechami. 60 proc. rogala stanowi ciasto, 30 proc. masa makowa, 8 proc. lukier, a 2 proc. orzechowa posypka. To połączenie i ta proporcja gwarantuje naszemu podniebieniu za każdym razem takie same, bardzo pozytywne wrażenia.

Jak zrobić rogale świętomarcińskie?

Składniki:

na masę z białego maku:

  • 500 g białego maku

  • 100 g orzechów lub migdałów

  • 80 g masła

  • 450 g cukru

  • 80 g rodzynek

  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

  • 300 g pokruszonych biszkoptów

  • 5 jajek

  • aromat migdałowy

na ciasto półfrancuskie:

  • 300 g schłodzonego masła

  • 400 ml mleka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 120 g cukru

  • 1 kg mąki

  • 2 jajka

  • 1 żółtko

  • 120 g stopionego masła

  • szczypta soli

na lukier:

  • 200 g cukru pudru

  • kilka łyżek gorącej wody

  • 100 g zblanszowanych migdałów

jarzębina

Delikatna konfitura z jarzębiny i jabłek

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie rogali świętomarcińskich

Dzień wcześniej przygotuj nadzienie. Mak wypłucz, umieść w garnku, zalej wrzątkiem. Gotuj 30 min na małym ogniu, przelej na sito, osącz. Przepuść trzykrotnie przez maszynkę z sitem o małych oczkach. Migdały sparz, obierz ze skórki, zmiel.

W rondelku rozpuść masło z cukrem. Dodaj posiekane rodzynki, skórkę pomarańczową i migdały. Chwilę przesmaż, mieszając. Dodaj mak, mieszając, smaż jeszcze ok. 10 minut. Wystudź, wymieszaj z pokruszonymi biszkoptami i dodawanymi kolejno jajkami.

Na ciasto drożdże wkrusz do 100 ml letniego mleka, rozmieszaj z łyżką cukru i mąki, odstaw do wyrośnięcia. Jajka i żółtko ubij z cukrem na puszystą masę. 120 g masła roztop w rondelku, wystudź.

Mąkę wsyp do miski, dodaj wyrośnięty rozczyn, ubite jajka, pozostałe mleko i szczyptę soli. Mieszając, dolewaj stopniowo płynne masło. Dokładnie wyrób drożdżowe ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.

Schłodzone masło zetrzyj na dużych oczkach, ponownie schłodź. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, rozwałkuj je na prostokąt. Starte masło rozłóż na 2/3 ciasta. Ciasto złóż na 3 części zaczynając od strony bez masła. Warstwy dociśnij i ponownie rozwałkuj na prostokąt. Ponownie złóż na 3 części i włóż na 30 minut do lodówki. Wałkowanie, składanie i schładzanie ciasta powtórz jeszcze 2 razy.

Przygotowane ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1/2 cm. Pokrój je naprzemiennie w długie trójkąty. Na każdym trójkącie ciasta połóż trochę makowego farszu, zwiń rogale. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Blachę z rogalami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Rogale piecz ok. 20 minut, aż będą rumiane, wystudź. Z cukru pudru i gorącej wody ukręć lukier, posmaruj nim każdego rogala, posyp go posiekanymi migdałami.

Zobacz też jak przygotować inne specjały na Dzień Świętego Marcina. Na naszej stronie znajdziesz przepis na pieczoną pierś z gęsi, a także na faszerowane gęsie szyjki.

rogale

rogale

Źródło zdjęcia: canva/oleksandranaumenko

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY O JAJKACH. 10/10 ZGARNIAJĄ TYLKO GENIUSZE

Pytanie 1 z 10

Świeżość jajka możesz sprawdzić wkładając je do szklanki z zimną wodą. Jajko jest najświeższe jeśli:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: artkulinaria

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

schab pieczony

Przepisy

Prosty sposób na soczysty schab. Jego sekretem jest wyjątkowa marynata

Czytaj więcej >
nuggetsy

Przepisy

Chrupiące nuggetsy z kurczaka zachwycą całą rodzinę. Dzięki naszym wskazówkom wyjdą idealne

Czytaj więcej >
bigos z młodej kapusty

Przepisy

Bigos z młodej kapusty wedle receptury babci. Robi się w chwilę i smakuje bajecznie

Czytaj więcej >
kotlety mielone

Przepisy

Kotlety mielone faszerowane serem i pieczarkami. Każdy kęs daje niezwykłą przyjemność

Czytaj więcej >
ryba smażona

Przepisy

Perfekcyjna smażona ryba z patelni. Sekretem jest cienka i bosko chrupiąca panierka

Czytaj więcej >
kompot

Przepisy

Orzeźwiający letni kompot jak u babci. Ochłoda w najgorętsze dni

Czytaj więcej >