Jak zrobić rogale świętomarcińskie?
Już za miesiąc Dzień Świętego Marcina. W Wielkopolsce tradycyjnie z okazji tego święta wypieka się rogale świętomarcińskie. Nie wszędzie łatwo je kupić, a z pewnością warto spróbować. Zobacz więc jak zrobić rogale świętomarcińskie i upiecz je w tym roku sama.
Rogale świętomarcińskie wypieka się z ciasta półfrancuskiego i nadziewa masą z białego maku i bakalii. Wierzch każdego rogala jest lukrowany i posypywany posiekanymi orzechami. 60 proc. rogala stanowi ciasto, 30 proc. masa makowa, 8 proc. lukier, a 2 proc. orzechowa posypka. To połączenie i ta proporcja gwarantuje naszemu podniebieniu za każdym razem takie same, bardzo pozytywne wrażenia.
Jak zrobić rogale świętomarcińskie?
Składniki:
na masę z białego maku:
500 g białego maku
100 g orzechów lub migdałów
80 g masła
450 g cukru
80 g rodzynek
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
300 g pokruszonych biszkoptów
5 jajek
aromat migdałowy
na ciasto półfrancuskie:
300 g schłodzonego masła
400 ml mleka
20 g świeżych drożdży
120 g cukru
1 kg mąki
2 jajka
1 żółtko
120 g stopionego masła
szczypta soli
na lukier:
200 g cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
100 g zblanszowanych migdałów
Przygotowanie rogali świętomarcińskich
Dzień wcześniej przygotuj nadzienie. Mak wypłucz, umieść w garnku, zalej wrzątkiem. Gotuj 30 min na małym ogniu, przelej na sito, osącz. Przepuść trzykrotnie przez maszynkę z sitem o małych oczkach. Migdały sparz, obierz ze skórki, zmiel.
W rondelku rozpuść masło z cukrem. Dodaj posiekane rodzynki, skórkę pomarańczową i migdały. Chwilę przesmaż, mieszając. Dodaj mak, mieszając, smaż jeszcze ok. 10 minut. Wystudź, wymieszaj z pokruszonymi biszkoptami i dodawanymi kolejno jajkami.
Na ciasto drożdże wkrusz do 100 ml letniego mleka, rozmieszaj z łyżką cukru i mąki, odstaw do wyrośnięcia. Jajka i żółtko ubij z cukrem na puszystą masę. 120 g masła roztop w rondelku, wystudź.
Mąkę wsyp do miski, dodaj wyrośnięty rozczyn, ubite jajka, pozostałe mleko i szczyptę soli. Mieszając, dolewaj stopniowo płynne masło. Dokładnie wyrób drożdżowe ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
Schłodzone masło zetrzyj na dużych oczkach, ponownie schłodź. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, rozwałkuj je na prostokąt. Starte masło rozłóż na 2/3 ciasta. Ciasto złóż na 3 części zaczynając od strony bez masła. Warstwy dociśnij i ponownie rozwałkuj na prostokąt. Ponownie złóż na 3 części i włóż na 30 minut do lodówki. Wałkowanie, składanie i schładzanie ciasta powtórz jeszcze 2 razy.
Przygotowane ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1/2 cm. Pokrój je naprzemiennie w długie trójkąty. Na każdym trójkącie ciasta połóż trochę makowego farszu, zwiń rogale. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Blachę z rogalami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Rogale piecz ok. 20 minut, aż będą rumiane, wystudź. Z cukru pudru i gorącej wody ukręć lukier, posmaruj nim każdego rogala, posyp go posiekanymi migdałami.
Zobacz też jak przygotować inne specjały na Dzień Świętego Marcina. Na naszej stronie znajdziesz przepis na pieczoną pierś z gęsi, a także na faszerowane gęsie szyjki.
Źródło zdjęcia: canva/oleksandranaumenko
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: artkulinaria