Łatwy sposób na kaszankę z patelni
Kaszanka może zostać przygotowana na wiele różnych sposobów, lecz dzisiaj zajmiemy się wersją z patelni. Taka kaszanka jest chrupiąca, a z dodatkiem skarmelizowanej cebulki nabiera zupełnie nowego smaku. Całość stanowi idealną kolację.
Kaszanka wywołuje mieszane emocje wśród smakoszy. Niektórzy nie tolerują faktu, że jest wykonana z krwi i podrobów - innym fakt ten zupełnie nie przeszkadza i zajadają się nią bez problemu.
Kaszankę warto podać z pieczywem, a także świeżymi warzywami, aby uzupełnić źródło witamin i minerałów. Jedna porcja pozwala na ukojenie uczucia głodu przez wiele następnych godzin.
Przepis na kaszankę z patelni
Składniki:
4 kaszanki
4 cebule
łyżeczka majeranku
masło klarowane
sól
pieprz
Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w cienkie piórka. Następnie na patelni roztop masło klarowane, wrzuć cebulę i podsmażaj ją, aż cukier w niej zawarty ulegnie karmelizacji.
Kaszankę natnij z dwóch stron w taki sposób, aby nie rozerwać całkowicie jelita. Cebulę zgarnij na jedną stronę patelni i wrzuć na nią kaszankę. Oprósz całość solą i pieprzem.
Smaż kaszankę przez około 8-10 minut, aż kaszanka nabierze ładnego rumianego koloru. Dopraw cebulę i kaszankę majerankiem, wyłóż na talerze i podaj ze świeżą kajzerką. Smacznego.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak optymalnie kroić cebulę. Ten tekst wyjaśnia czy cebula powinna być wrzucana do rosołu w łupinie, czy bez niej.
Źródło zdjęcia: canva/stockfotocz, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis