Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?
Czosnek stanowi jeden z podstawowych składników wielu dań w praktycznie każdej kuchni świata. Mimo to wielu Polaków popełnia błąd i dodaje go na samym początku gotowania, przez co jego właściwości prawie całkowicie znikają. Dodatkowym błędem jest nierozdrabnianie go na odpowiednio małe kawałki.
Czosnek w polskiej kuchni obecny jest w praktycznie każdym wytrawnym daniu. Jego aromat pozwala uwypuklić smak mięsa, sera, a najzwyklejsze grzanki, dzięki odrobinie czosnku, stają się wręcz doskonałe.
Jeśli jesteś jego ogromnym fanem i chcesz wykorzystać go w jak największym stopniu, sprawdź, czy nie popełniasz popularnych błędów. Przez nie nie tylko traci swój smak, lecz również prozdrowotne działanie.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Jak korzystać z czosnku w kuchni?
Przede wszystkim najważniejsze jest odpowiednie posiekanie czosnku. Im bardziej go rozdrabniamy, tym więcej wydziela się substancji o nazwie allicyna - w kontakcie z tlenem, enzymy w ząbkach zmieniają się właśnie w nią.
To ona odpowiada za większość właściwości czosnku. Wykazuje działanie bakteriobójcze, grzybobójcze, wzmacniające odporność, regulujące pracę układu trawiennego, uczestniczy w pobudzaniu krążenia krwi, a także pomaga w obniżaniu poziomu złego cholesterolu.
Co więcej, im dłużej pozostawi się go na powietrzu po posiekaniu, tym więcej allicyny się wytworzy. Trzeba jednak pamiętać, że nie jest ona zupełnie odporna na temperaturę, przez co dodawanie czosnku zbyt wcześnie jest kolejną wpadką.
Czosnek dodawaj w odpowiednim momencie gotowania
Od wybrania odpowiedniego czasu wrzucenia czosnku do dania zależy smak oraz moc jego działania. Za szybkie włożenie go do garnka zniweluje jego smak i funkcjonowanie praktycznie do zera.
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?.
Warto mieć również na uwadze, że zbyt intensywne podsmażenie czosnku, gdy ten zaczyna brązowieć, wywołuje wyjątkowo intensywny gorzki smak, który może zepsuć cały posiłek. Jeśli chcesz go smażyć, rób to na niskich temperaturach.
Źródło: canva.com/ Counselling, pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotowanie.onet.pl