Nietypowy przepis na pierogi ruskie po lubelsku
Pierogi po lubelsku są doskonałym sposobem, aby urozmaicić sobie jedzenie tego dania. Do farszu bowiem dodaje się odrobinę świeżej mięty, co wprowadza zupełnie nowy smak. Przygotowanie tej wersji jest mimo wszystko równie proste, co klasycznej.
Pierogi po lubelsku są jedyne w swoim rodzaju, w końcu ciężko znaleźć w całej Polsce inny region, w którym do farszu dodaje się świeże liście mięty. Jeśli więc chcesz poczuć zupełnie nowy smak, poniższy przepis jest stworzony idealnie dla ciebie.
Co ciekawe, receptura ta może zostać przygotowana na słodko, jak i na słono. Dla preferujących słodkie smaki, do nadzienia nie należy dodawać cebuli, a zamiast niej warto wsypać kilka łyżek cukru.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pierogi po lubelsku zrobisz w parę chwil
Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Sprawdź nasze inne pomysły, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na kopytka z kaszy gryczanej, które świetnie komponują się z ciemnym sosem. Ten tekst poświęcony szarlotce z jabłkami papierówkami.
Składniki:
Ciasto:
pół kilograma mąki pszennej
1 szklanka wody
4 łyżki roztopionego masła
sól
Farsz:
400 g twarogu
5 ugotowanych ziemniaków
1 cebula
pieprz
sól
masło
pęczek mięty
Przesianą mąkę wsyp do miski, dodaj do niej jajka, sól oraz wodę. Zacznij wyrabiać ciasto. Powinieneś uzyskać sprężystą konsystencję, a masa nie może przyklejać się do rąk. Odstaw ciasto na 20 minut pod przykryciem.
Ziemniaki oraz ser przeciśnij przez praskę do miski. Na maśle podsmaż cebulę. Wrzuć ją do sera i ziemniaków, dodaj do nich siekaną miętę i wymieszaj. Dopraw całość do smaku sola oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto cienko rozwałkuj i wykrawaj z niego kółka przy pomocy szklanki. Wykładaj na kółka po łyżce farszu, a brzegi zlepiaj przy pomocy widelca. Wrzucaj pierogi na wrzącą wodę i gotuj 2. minuty od wypłynięcia na wierzch wody. Smacznego.
Źródło: Karolina Grabowska, Pexels Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl