Smakosze.pl
Świeżo ukiszone ogórki

canva.com/nadezhdanesterova

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

19 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jeśli jesteś ogromnym fanem kiszonek, takich jak kiszone ogórki, kapusta i inne, mamy złe wiadomości. Okazuje się, że nie wolno jeść ich na pusty żołądek. Mogą one zbytnio pobudzić produkcję kwasów żołądkowych, co wywołuje wzdęcia i bóle brzucha.

Kiszone ogórki czy kapusta są bogactwem witamin, minerałów i żywych kultur bakterii - takie połączenie powoduje, że są jednymi z najzdrowszych produktów spożywczych, jakie mamy w codziennych jadłospisach.

Niestety, choć praktycznie nie mają negatywnego wpływu na ludzki organizm, należy zachować pewną dozę ostrożności podczas ich jedzenia. Jeśli spożywa się je na pusty żołądek, można odczuć przykre skutki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiszonki na pusty żołądek to zły pomysł

Wstając rano po dobrze przespanej nocy, budzimy się zazwyczaj głodni. W trakcie nocy cała kolacja została strawiona i organizm domaga się kolejnej porcji jedzenia. Jeśli twoim pierwszym odruchem jest sięgnięcie po kiszonki, popełniasz spory błąd.

Nie należy spożywać ich na czczo, ponieważ mogą wywoływać zwiększoną produkcję kwasu żołądkowego, co nie jest korzystne. W takiej sytuacji organizm źle reaguje na jego nadmiar i odczuwa się duży dyskomfort.

Kanapki w folii aluminiowej

Czy można pakować kanapki w folię aluminiową?

CZYTAJ DALEJ

Zbyt wiele soków żołądkowych w układzie pokarmowym sprawia, że pojawiają się bóle brzucha oraz wzdęcia. Dodatkowym problemem może być zgaga oraz wiele innych dolegliwości, pojawiających się przy długiej nadkwasocie.

Zalety kiszonek

Nie oznacza to oczywiście, że należy całkowicie z nich zrezygnować. Radzimy jednak, aby dodawać je do posiłków w późniejszej porze. Wtedy organizm zareaguje znacznie lepiej i będzie mógł skorzystać z dobrych właściwości i substancji zawartych w ogórkach.

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Sprawdź nasze inne pomysły, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na kopytka z kaszy gryczanej, które świetnie komponują się z ciemnym sosem. Ten tekst poświęcony szarlotce z jabłkami papierówkami.

Kiszonki wypełnione są witaminą C, A i witaminami z grupy B, dzięki którym żelazo jest lepiej wchłaniane do organizmu. Posiadają w swoim składzie również błonnik pokarmowy oraz wapń, magnez, żelazo, fosfor i potas. 

Kwas mlekowy oraz bakterie kwasu mlekowego z kolei bardzo dobrze wpływają na układ pokarmowy, oraz odporność. Ogórki i inne kiszonki pozwalają przyspieszyć metabolizm, co przekłada się na gubienie zbędnych kilogramów.

Kiszona kapusta

Źródło: canva.com/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Zdrowie

Czego nie należy pić podczas upałów?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Za co gwiazdy pokochały sok z selera?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Piorunujące zalety napoju z liści laurowych i cynamonu

Czytaj więcej >

Zdrowie

Eksperci przestrzegają przed piciem w upały mocno schłodzonych napojów

Czytaj więcej >

Zdrowie

Dlaczego warto jeść mizerię?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Burza po wpisie dotyczącym uwielbianych napojów

Czytaj więcej >