Zupa kurkowa wg przepisu Magdy Gessler
Zupa kurkowa według przepisu Magdy Gessler stanowi doskonały sposób, aby spożytkować zebrane podczas grzybobrania kurki. Intensywny smak oraz aromat grzybów wypełnia całą kuchnię, gdy tylko zabierze się do gotowania tej potrawy. Dużą zaletą jest jej prostota, w końcu do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku podstawowych składników.
Zupa kurkowa sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy - trzeba jednak spełnić jedno wymaganie. Grzyby muszą być dokładnie oczyszczone, aby w zębach nie zgrzytał piach, a wywar nie smakował podejrzanie.
W przypadku kurek czyszczenie nie jest łatwe, ponieważ są małe i delikatne. Dlatego należy wrzucić je do garnka lub miski, zalać wodą i delikatnie przepłukać. Aby mieć pewność, że wszystkie zanieczyszczenia zostały wyczyszczone, powtórz czynność przynajmniej 3 razy.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Przepis na zupę kurkową od Magdy Gessler
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?. Składniki:
2 l wywaru mięsnego
300 g kurek
5 ziemniaków
1 marchewka
3 ząbki czosnku
1 cebula
szklanka śmietany
50 g masła
koperek
1 liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
Intensywny w smaku bulion odcedź z kawałków mięsa i warzyw. Przelej go do dużego garnka. Cebulę pokrój w niewielką kostkę, zeszklij na maśle i wrzuć do bulionu. Postaw go na gazie i doprowadź do wrzenia.
Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w plasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj je do bulionu. Dopraw wywar liściem laurowym, kilkoma ziarnami ziela angielskiego, solą oraz pieprzem. Gotuj zupę, aż warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania dodaj kurki i gotuj kolejne 15 minut. Zabiel zupę śmietaną (lub jogurtem, jeśli wolisz lżejsze potrawy) i podawaj ozdobioną dużą ilością świeżo siekanego koperku. Smacznego.
Źródło: SilviaJansen, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: msn.com