Smakosze.pl
Zupa kurkowa

canva.com/rogkov, Getty Images Signature

Zupa kurkowa wg przepisu Magdy Gessler

20 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupa kurkowa według przepisu Magdy Gessler stanowi doskonały sposób, aby spożytkować zebrane podczas grzybobrania kurki. Intensywny smak oraz aromat grzybów wypełnia całą kuchnię, gdy tylko zabierze się do gotowania tej potrawy. Dużą zaletą jest jej prostota, w końcu do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku podstawowych składników.

Zupa kurkowa sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy - trzeba jednak spełnić jedno wymaganie. Grzyby muszą być dokładnie oczyszczone, aby w zębach nie zgrzytał piach, a wywar nie smakował podejrzanie.

W przypadku kurek czyszczenie nie jest łatwe, ponieważ są małe i delikatne. Dlatego należy wrzucić je do garnka lub miski, zalać wodą i delikatnie przepłukać. Aby mieć pewność, że wszystkie zanieczyszczenia zostały wyczyszczone, powtórz czynność przynajmniej 3 razy.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na zupę kurkową od Magdy Gessler

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?.

Składniki:

  • 2 l wywaru mięsnego

  • 300 g kurek

  • 5 ziemniaków

  • 1 marchewka

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • szklanka śmietany

  • 50 g masła

  • koperek

  • 1 liść laurowy

  • ziele angielskie

  • sól

  • pieprz

Intensywny w smaku bulion odcedź z kawałków mięsa i warzyw. Przelej go do dużego garnka. Cebulę pokrój w niewielką kostkę, zeszklij na maśle i wrzuć do bulionu. Postaw go na gazie i doprowadź do wrzenia.

Ogórki kiszone wyjdą perfekcyjnie

Najczęstszy błąd podczas robienia ogórków kiszonych

CZYTAJ DALEJ

Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w plasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj je do bulionu. Dopraw wywar liściem laurowym, kilkoma ziarnami ziela angielskiego, solą oraz pieprzem. Gotuj zupę, aż warzywa zmiękną.

Pod koniec gotowania dodaj kurki i gotuj kolejne 15 minut. Zabiel zupę śmietaną (lub jogurtem, jeśli wolisz lżejsze potrawy) i podawaj ozdobioną dużą ilością świeżo siekanego koperku. Smacznego.

Zupa kurkowa

Źródło: SilviaJansen, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: msn.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Napój z imbirem, kurkumą i pieprzem

Przepisy

Rozgrzewający napar z kurkumy, imbiru i pieprzu

Czytaj więcej >
Śledź w curry można podać z siekanym jajkiem

Przepisy

Śledzie w curry. Orientalny przysmak wprost ze Skandynawii

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa kalafiorowa z ryżem

Czytaj więcej >
Mizeria według Ewy Wachowicz jest lekka i pyszna

Przepisy

Obłędna mizeria bez śmietany od Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Ciasto na pizzę od Magdy Gessler

Przepisy

Jak zrobić idealne ciasto na pizzę? Przepis Magdy Gessler jest niezawodny

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto z puree z dyni

Czytaj więcej >