Smakosze.pl
Zupa kurkowa

canva.com/rogkov, Getty Images Signature

Zupa kurkowa wg przepisu Magdy Gessler

20 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupa kurkowa według przepisu Magdy Gessler stanowi doskonały sposób, aby spożytkować zebrane podczas grzybobrania kurki. Intensywny smak oraz aromat grzybów wypełnia całą kuchnię, gdy tylko zabierze się do gotowania tej potrawy. Dużą zaletą jest jej prostota, w końcu do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku podstawowych składników.

Zupa kurkowa sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy - trzeba jednak spełnić jedno wymaganie. Grzyby muszą być dokładnie oczyszczone, aby w zębach nie zgrzytał piach, a wywar nie smakował podejrzanie.

W przypadku kurek czyszczenie nie jest łatwe, ponieważ są małe i delikatne. Dlatego należy wrzucić je do garnka lub miski, zalać wodą i delikatnie przepłukać. Aby mieć pewność, że wszystkie zanieczyszczenia zostały wyczyszczone, powtórz czynność przynajmniej 3 razy.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na zupę kurkową od Magdy Gessler

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?.

Składniki:

  • 2 l wywaru mięsnego

  • 300 g kurek

  • 5 ziemniaków

  • 1 marchewka

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • szklanka śmietany

  • 50 g masła

  • koperek

  • 1 liść laurowy

  • ziele angielskie

  • sól

  • pieprz

Intensywny w smaku bulion odcedź z kawałków mięsa i warzyw. Przelej go do dużego garnka. Cebulę pokrój w niewielką kostkę, zeszklij na maśle i wrzuć do bulionu. Postaw go na gazie i doprowadź do wrzenia.

Ogórki kiszone wyjdą perfekcyjnie

Najczęstszy błąd podczas robienia ogórków kiszonych

CZYTAJ DALEJ

Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w plasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj je do bulionu. Dopraw wywar liściem laurowym, kilkoma ziarnami ziela angielskiego, solą oraz pieprzem. Gotuj zupę, aż warzywa zmiękną.

Pod koniec gotowania dodaj kurki i gotuj kolejne 15 minut. Zabiel zupę śmietaną (lub jogurtem, jeśli wolisz lżejsze potrawy) i podawaj ozdobioną dużą ilością świeżo siekanego koperku. Smacznego.

Zupa kurkowa

Źródło: SilviaJansen, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: msn.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >