Jak przyprawić karkówkę na grilla? Zdradzamy najlepsze patenty
Wiesz, jak przyprawić karkówkę na grilla? Zdradzamy najlepsze patenty, dzięki którym upieczone mięso będzie smaczne, soczyste i delikatne. Podczas przygotowywania karkówki pamiętaj, o tym, że lepiej ją zamarynować niż oprószyć przyprawami. W drugim przypadku mięso może być pozbawione smaku. Poznaj też inne tajniki przyrządzania wieprzowiny.
Jaki kawałek mięsa najczęściej kładziecie na rusztach waszego grilla? Jesteśmy przekonani, że jest to karkówka. Mięso to jest niezwykle lubiane i wyjątkowo dobrze nadaje się do grillowania. To dzięki temu, że zawiera sporo tłuszczu, który nadaje mu soczystości i smaku.
Dziś powiemy wam, jak najlepiej przyprawić karkówkę, by po upieczeniu smakowała, jak należy. To znaczy, była miękka, krucha, soczysta i rozpływała się w ustach.
Jak przyprawić karkówkę na grilla?
Wiele osób przygotowując karkówkę do grillowania, posypuje ją przyprawami i ziołami. To jednak może nie przynieść spodziewanego efektu, bo jest szansa, że na grillu te przyprawy tylko się przypalą, a mięso wciąż nie uzyska odpowiedniego smaku.
Dlatego lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie mokrej marynaty. Trzeba w niej umieścić mięso odpowiednio wcześniej, by zdążyło przesiąknąć wszystkimi składnikami. Słusznym czasem marynowania jest noc lub cała doba, jednak dobry efekt przyniesie już nawet 2-godzinny pobyt mięsa w marynacie. Oczywiście, jeśli zamarynowane mięso poleży w lodówce dwa dni, też wyjdzie to na korzyść.
W czym zamarynować karkówkę? Jako bazę marynaty można użyć np. musztardę, ketchup czy inne gotowe sosy. Zwykle zawierają one ocet, który robi tu świetną robotę, bo doskonale skrusza i zmiękcza mięso.
Możecie też oczywiście dodać ocet jabłkowy, winny czy balsamiczny do własnoręcznie sporządzonej marynaty. Innymi składnikami dobrze zmiękczającymi mięso są np. kefir, jogurt, wino, sos sojowy, sok z cytryny i soki owocowe. Warto je połączyć z miodem, ziołami, przyprawami, czosnkiem, cebulą. Do marynaty należy też dodać trochę oleju, który pomoże w wydobyciu z przypraw smaku i aromatu.
Dlatego dobrze, by każda marynata zawierała składnik kwaśny i słodki — dla balansu smaku i kruchości mięsa, a także olej lub oliwę, jako rozpuszczalnik. Dobrymi przyprawami do karkówki jest oczywiście sól, pieprz i majeranek, ale także tymianek, papryka, listek laurowy i ziele angielskie.
Przygotowanie karkówki do grillowania
Gdy kupisz kawałek karkówki, najpierw ją opłucz i osusz, a potem pokrój je w plastry. Nie mogą być zbyt cienkie, bo szybko wyschną na ruszcie. Najlepsza będzie grubość ok. 1,5 cm.
Plastry mięsa można rozbić kuchennym młotkiem. Jednak nie za mocno, by nie wyszły zbyt cienkie. Zamiast rozbijać, plastry mięsa można też ponakłuwać, by lepiej wnikały w nie składniki marynaty.
Teraz przygotowujemy wybraną marynatę, wkładamy w nią plastry mięsa. Całość mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na lodówki na noc. Na godzinę przed pieczeniem mięso należy pozostawić w temperaturze pokojowej, by się ociepliło.
Karkówkę lekko osączamy z marynaty i kładziemy na rozgrzanym ruszcie grilla. Pieczemy po 4-5 minut z każdej strony.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na karkówkę w musztardowej marynacie , a także na karkówkę marynowaną w coli .
Źródło zdjęcia: canva/witoldkr1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Masło czy margaryna? Które smarowidło jest lepsze? Odpowiedź zaskakuje
-
Jak zrobić cienkie i delikatne naleśniki? Kluczowy jest 1 sekretny trik
-
Oszałamiająca smakiem pasta z pieczonych warzyw. Pyszny dodatek do kanapek
Źródło: jawo2008, gotujmy