Zachwycająca w każdym kęsie karkówka marynowana w coca-coli. Prosty pomysł na pyszny obiad
Oto zachwycająca w każdym kęsie karkówka marynowana w coca-coli. Jest to prosty pomysł na pyszny obiad. Jego przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. Napój wystarczy wymieszać z oliwą i powstałą mieszanką zalać mięso. Po upieczeniu będzie kruche i idealnie soczyste.
Karkówka jest niezwykle smacznym mięsem, zwłaszcza jeśli się ją upiecze. Oczywiście doskonale smakuje grillowana, jednak ta z piekarnika też jest niczego sobie. Szczególnie gdy wcześniej zamarynujesz mięso w mieszance coli i oliwy. Dzięki tym dodatkom zyska niepowtarzalny smak i dużą soczystość.
Zachwycająca karkówka marynowana w coca-coli
Składniki:
6 plastrów karkówki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżki ostrej musztardy
1 szklanka coli
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
sól, pieprz
Przygotowanie karkówki
Plastry mięsa rozbij lekko kuchennym tłuczkiem. Zmiażdżone ząbki czosnku wymieszaj z musztardą, papryką, solą i pieprzem.
Powstałą mieszanką posmaruj plastry mięsa. Umieść je w zamykanym pojemniku, wstaw na 4-5 godzin do lodówki.
Po tym czasie wymieszaj colę z oliwą i otrzymanym płynem zalej karkówkę. Wstaw ją na noc do lodówki.
Plastry karkówki ułóż w naczyniu do zapiekania, polej je marynatą. Piecz ok. 35 minut w 190 st. C. W połowie pieczenia obróć mięso, co jakiś czas polej je marynatą.
Po więcej przepisów na karkówkę zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę na karkówkę pieczoną z cebulą, a także na karkówkę pieczoną w rękawie.
Źródło zdjęcia: canva/photosimysia
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędnie soczyste kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie. Lepszych nie jadłeś
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia?
Czy można jeść surowe pieczarki? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: mojetworyprzetwory.blogspot