Jak przyrządzić brukselkę, żeby nie miała gorzkiego posmaku?
Brukselka wywołuje wśród wielu ludzi dość mieszane uczucia, głównie z powodu gorzkiego smaku. Na szczęście istnieje metoda, która pozwala bardzo efektywnie go wyeliminować. Wystarczy zamrozić ją przed wrzuceniem do wrzątku, co skutecznie niweluje gorzkość.
Brukselka jest wyjątkowo zdrowym warzywem, które często powinno pojawiać się w codziennym jadłospisie. Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na codzienne funkcjonowanie.
Niestety sporym problemem, z którym zmagają się fani brukselki, jest jej gorzki smak - szczególnie mocno wyczuwalny po ugotowaniu. Dlatego prezentujemy banalnie prosty sposób, aby się z nim uporać.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Co zrobić, aby brukselka nie była gorzka?
Podstawą jest zamrożenie brukselki przed obróbką termiczną. M inusowe temperatury skutecznie radzą sobie z naturalną goryczką, jaka występuje w brukselce.
Aby zoptymalizować proces, brukselkę kup dzień wcześniej przed jej gotowaniem. Wieczorem włóż ją do zamrażalnika i wprost z niego możesz wrzucać ją do wrzącej wody. Wrzątek szybko rozmrozi warzywo, a po gorzkim smaku nie będzie śladu.
Do wody dodaj nie tylko sól
Utarło się, że wytrawne potrawy nie potrzebują żadnego słodzenia, jednak prawda jest zupełnie inna. Niewielka ilość cukru działa podobnie do soli - uwydatnia i pogłębia inne smaki.
Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć jak wykonać pyszny i zdrowy pieczony kalafior. W tym tekście z kolei zdradzamy wykonanie pysznej surówki z ogórka kiszonego.
Dodatkowo wrzucenie łyżki cukru do gotującej się brukselki jeszcze bardziej zmniejszy jej goryczkę. Pamiętaj, że nie należy jej przegotować. Wystarczy 5 minut gotowania, aby była idealna do jedzenia.
Brukselka z mlekiem
Mleko często jest wykorzystywane jako produkt wyciągający nieprzyjemne smaki i zapachy z potraw i w tym przypadku również zadziała. Wlej je do wody, by mieć pewność, że żaden niechciany smak nie będzie obecny.
Warto przy okazji pamiętać, że brukselkę gotuję się bez przykrywki. Związki siarkowe odpowiadające za goryczkę mogą wtedy ulotnić się bez ponownego przenikania do warzywa.
Źródło: canva/knape, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: bonavita.pl