Smakosze.pl
Sałatka jarzynowa

Canva/Natkinzu

Sałatka jarzynowa inaczej - z dodatkiem śledzia oraz buraka

30 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Sałatka jarzynowa kojarzy nam się głównie ze świętami, kiedy na stole ląduje jej klasyczna wersja. Tym razem prezentujemy jednak odmienioną sałatkę, z dodatkiem marynowanego śledzia i pieczonego buraka. Ma intensywny smak, piękną barwę, a jej przygotowanie jest banalnie proste.

Sałatka jarzynowa to nieodzowny element każdego uroczystego obiadu lub kolacji - uwielbiamy podawać ją szczególnie podczas świąt, a także innych ważnych uroczystości. Czasem warto pokusić się jednak o delikatną zmianę przepisu.

Dlatego, jeśli masz ochotę na powiew świeżości, zachęcamy do skorzystania z poniższej receptury, która zawiera marynowanego w occie śledzia oraz pieczone buraki. Takie połączenie wspaniale uzupełnia się smakowo oraz wizualnie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sałatkę jarzynową ze śledziem i burakiem

Składniki:

  • 5 ziemniaków

  • 5 marchewek

  • 1 pietruszka

  • pół selera

  • 5 kiszonych ogórków

  • 1 cebula

  • 6 jajek

  • puszka groszku

  • 6 łyżek majonezu

  • 2 łyżki musztardy

  • 3 buraki

  • 2 płaty śledzia w occie

  • natka pietruszki

Zacznij od umycia buraków i wstawienia ich do piekarnika na około 1.5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie do garnka włóż obrane i umyte marchewki, ziemniaki, selera i pietruszkę. Ugotuj je do miękkości.

śledzie

Lekko pikantne śledziki w śmietanie z jabłkiem i porem

CZYTAJ DALEJ

Jajka ugotuj na twardo. Odcedzone i ostudzone warzywa pokrój w drobną kostkę i wrzuć do dużej miski. Jajka obierz i także rozdrobnij w kostkę. To samo powtórz z ogórkami kiszonymi oraz burakami.

Chcesz poznać więcej ciekawych sałatek? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić wyjątkowo prostą sałatkę z buraków do słoików. W tym tekście z kolei zdradzamy sposób na szybką sałatkę z selera i rodzynek.

Do miski dodaj odcedzony groszek, pokrojone w kostkę śledzie, siekaną natkę pietruszki, siekaną cebulę, majonez oraz musztardę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, a następnie wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia jest gotowa do jedzenia. Smacznego.

Sałatka jarzynowa

Źródło: canva/vivoo, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: urodaizdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >