Prosta i pyszna surówka z ogórków kiszonych na słodko
Kiszone ogórki stanowią wbrew pozorom bardzo uniwersalny produkt - nie trzeba ich bowiem jadać jedynie jako przekąskę. Doskonale sprawdzają się chociażby jako składnik surówki. Poniższa receptura jest łatwa i szybka w przygotowaniu, więc każdy może jej spróbować.
Surówka z kiszonych ogórków może sprawiać wrażenie, że będzie kwaśna i mocno wytrawna. Wystarczy jednak dodać do niej jabłko oraz garść słodkich rodzynek, aby zneutralizować kwas kiszeniaków.
Ogórki kiszone są wyjątkowo zdrowym produktem, w końcu pełne są witaminy C, a także bakterii kwasu mlekowego, które wspomagają naszą naturalną florę bakteryjną w jelitach. Dlatego warto jeść je jak najczęściej.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na surówkę z kiszonych ogórków
Chcesz ugotować szybki i prosty obiad? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy sposób na pyszne placki z kukurydzy z puszki.
Składniki:
6 ogórków kiszonych
1 duże jabłko
2 łyżki rodzynek
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do sałatek
szczypiorek lub zielona cebulka
sól, pieprz
Ogórki odcedź z zalewy i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż je do miski. Rodzynki namocz we wrzątku. Jabłko umyj, obierz i wytnij z niego gniazdo nasienne.
Pokrój jabłko w drobną kostkę i dodaj do ogórków. Gdy rodzynki odpowiednio napęcznieją, zlej z nich wodę i wrzuć do ogórków oraz jabłka.
Szczypiorek lub zieloną cebulkę posiekaj i dorzuć do reszty. Zalej surówkę oliwą, dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i podawaj po krótkim schłodzeniu. Smacznego.
Źródło: canva/HandmadePictures, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia-domowa.pl