Smakosze.pl
surowka-z-ogorkow-kiszonych

Canva.com / Mariha-kitchen

Prosta i pyszna surówka z ogórków kiszonych na słodko

29 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kiszone ogórki stanowią wbrew pozorom bardzo uniwersalny produkt - nie trzeba ich bowiem jadać jedynie jako przekąskę. Doskonale sprawdzają się chociażby jako składnik surówki. Poniższa receptura jest łatwa i szybka w przygotowaniu, więc każdy może jej spróbować.

Surówka z kiszonych ogórków może sprawiać wrażenie, że będzie kwaśna i mocno wytrawna. Wystarczy jednak dodać do niej jabłko oraz garść słodkich rodzynek, aby zneutralizować kwas kiszeniaków.

Ogórki kiszone są wyjątkowo zdrowym produktem, w końcu pełne są witaminy C, a także bakterii kwasu mlekowego, które wspomagają naszą naturalną florę bakteryjną w jelitach. Dlatego warto jeść je jak najczęściej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z kiszonych ogórków

Chcesz ugotować szybki i prosty obiad? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy sposób na pyszne placki z kukurydzy z puszki.

Składniki:

  • 6 ogórków kiszonych

  • 1 duże jabłko

  • 2 łyżki rodzynek

  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do sałatek

  • szczypiorek lub zielona cebulka

  • sól, pieprz

Ogórki odcedź z zalewy i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż je do miski. Rodzynki namocz we wrzątku. Jabłko umyj, obierz i wytnij z niego gniazdo nasienne.

pierogi

Czym doprawić farsz na pierogi ruskie?

CZYTAJ DALEJ

Pokrój jabłko w drobną kostkę i dodaj do ogórków. Gdy rodzynki odpowiednio napęcznieją, zlej z nich wodę i wrzuć do ogórków oraz jabłka.

Szczypiorek lub zieloną cebulkę posiekaj i dorzuć do reszty. Zalej surówkę oliwą, dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i podawaj po krótkim schłodzeniu. Smacznego.

Surówka

Źródło: canva/HandmadePictures, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: kuchnia-domowa.pl

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >