Fantastyczne placki ziemniaczane z kurkami
Jeśli nie masz pomysłu na smaczny obiad, zrób placki ziemniaczane z kurkami. Ziemniaki masz pewnie w domu, a z kupnem kurek w tym czasie nie będziesz mieć problemu. Warto z nich zrobić sos i podać go do placków — prawdziwe niebo w gębie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na fantastyczne placki ziemniaczane z kurkami
Placki ziemniaczane to doskonałe, bezmięsne danie doskonałe na pożywny obiad. Możesz je podać ze śmietaną i cukrem lub posypać samym cukrem. Jednak wykwintniejszego smaku nabiorą, jeśli zaserwujesz je z kurkami duszonymi w śmietanie. Domownicy z pewnością poproszą o dokładkę.
Składniki na sos kurkowy
40 dag kurek
1 cebula
2 łyżki masła
250 ml śmietanki kremówki
sól, pieprz
natka pietruszki
Składniki na placki
1 kg mączystych ziemniaków, np. odmiany Irga
1 cebula
1 jajko
pół szklanki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych z kurkami
Kurki oczyść, opłucz, osusz, większe pokrój na kawałki. Na patelni rozpuść masło i dodaj wsyp posiekaną cebulę. Zeszklij ją, a następnie dodaj kurki. Całość przesmaż. Oprósz solą i pieprzem.
Kurki duś ok. 15 minut. Gdy odparuje większość płynu, wlej do nich śmietankę. Gotuj na średnim ogniu jeszcze 2-3 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach, odciśnij płyn, miąższ dodaj do ziemniaków
.Do rozdrobnionych warzyw dodaj jajko i pszenną mąkę, dokładnie wymieszaj ciasto. Dopraw go solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na niej porcje ciasta i smaż rumiane placki. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu, podawaj z sosem kurkowym.
Źródło zdjęcia: canva/OlyaKomarova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku