Smakosze.pl
placki z kurkami

canva/SilviaJansen

Fantastyczne placki ziemniaczane z kurkami

30 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli nie masz pomysłu na smaczny obiad, zrób placki ziemniaczane z kurkami. Ziemniaki masz pewnie w domu, a z kupnem kurek w tym czasie nie będziesz mieć problemu. Warto z nich zrobić sos i podać go do placków prawdziwe niebo w gębie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na fantastyczne placki ziemniaczane z kurkami

Placki ziemniaczane to doskonałe, bezmięsne danie doskonałe na pożywny obiad. Możesz je podać ze śmietaną i cukrem lub posypać samym cukrem. Jednak wykwintniejszego smaku nabiorą, jeśli zaserwujesz je z kurkami duszonymi w śmietanie. Domownicy z pewnością poproszą o dokładkę.

Składniki na sos kurkowy

  • 40 dag kurek

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła

  • 250 ml śmietanki kremówki

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Składniki na placki

  • 1 kg mączystych ziemniaków, np. odmiany Irga

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • pół szklanki mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

smażenie kotletów

Musztardowe kotlety mielone z pieczarkami od Kuronia

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie placków ziemniaczanych z kurkami

Kurki oczyść, opłucz, osusz, większe pokrój na kawałki. Na patelni rozpuść masło i dodaj wsyp posiekaną cebulę. Zeszklij ją, a następnie dodaj kurki. Całość przesmaż. Oprósz solą i pieprzem.

Kurki duś ok. 15 minut. Gdy odparuje większość płynu, wlej do nich śmietankę. Gotuj na średnim ogniu jeszcze 2-3 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach, odciśnij płyn, miąższ dodaj do ziemniaków

.Do rozdrobnionych warzyw dodaj jajko i pszenną mąkę, dokładnie wymieszaj ciasto. Dopraw go solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na niej porcje ciasta i smaż rumiane placki. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu, podawaj z sosem kurkowym.

kurki

kurki

Źródło zdjęcia: canva/OlyaKomarova

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Sprawdzony przepis na tradycyjny sernik

  • Idealnie puszysta jajecznica ze śmietaną

  • Smalec według receptury Magdy Gessler

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >