Jak przyrządzić flaczki, aby nie wyszły gorzkie?
Dla wielu smakoszy nie ma nic gorszego, niż flaczki, które w smaku mają wyczuwalną goryczkę. Aby pozbyć się jej podczas gotowania, należy przed obróbką dobrze je wymoczyć. Wystarczy wstawić je do lodówki zamoczone w wodzie na całą noc, a gorycz zniknie.
Dobrze ugotowane flaczki zachwycają swoim intensywnym smakiem i rozgrzewającymi przyprawami korzennymi. Jedyne co może je zniszczyć, to goryczka - na szczęście można się jej w łatwy sposób pozbyć.
Są na to dwie metody: pierwsza polega na całonocnym wymoczeniu ich w wodzie, a druga na przynajmniej trzykrotnym wygotowaniu. Gotowanie jest oczywiście szybsze, jednak wymoczenie nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku.
Przepis na doskonałe flaczki
Składniki:
-
2 l bulionu wołowego
-
600 g flaków wołowych
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
3 ząbki czosnku
-
1 por
-
ćwiartka selera
-
sól
-
pieprz
-
3 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
-
3 łyżeczki majeranku
-
1/4 łyżeczki imbiru
-
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Flaki opłucz pod bieżącą wodą, następnie oczyść je, a brzydkie fragmenty odetnij. Zalej je zimną wodą i wstaw do lodówki na całą noc. Po wymoczeniu ponownie przepłucz je czystą wodą.
Pokrój je na cienkie paski. Do garnka wlej bulion i zagotuj go. Wrzuć do niego obrane i umyte marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Czosnek drobno posiekaj i dodaj do wywaru. Gotuj go przez godzinę.
Po tym czasie dodaj pokrojone flaczki oraz wszystkie przyprawy. Gdy flaczki staną się miękkie, możesz podawać zupę. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jakich grzybów nie należy dodawać do rosołu. Ten tekst zdradza przepis na zupę ogórkową z dodatkiem kaszy jaglanej.
Źródło zdjęcia: canva/Darius Dzinnik / 500px, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy.pl