Smakosze.pl Przepisy Jak przyrządzić flaczki, aby nie wyszły gorzkie?
canva/Dar1930, Getty Images

Jak przyrządzić flaczki, aby nie wyszły gorzkie?

16 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Dla wielu smakoszy nie ma nic gorszego, niż flaczki, które w smaku mają wyczuwalną goryczkę. Aby pozbyć się jej podczas gotowania, należy przed obróbką dobrze je wymoczyć. Wystarczy wstawić je do lodówki zamoczone w wodzie na całą noc, a gorycz zniknie.

Dobrze ugotowane flaczki zachwycają swoim intensywnym smakiem i rozgrzewającymi przyprawami korzennymi. Jedyne co może je zniszczyć, to goryczka - na szczęście można się jej w łatwy sposób pozbyć.

Są na to dwie metody: pierwsza polega na całonocnym wymoczeniu ich w wodzie, a druga na przynajmniej trzykrotnym wygotowaniu. Gotowanie jest oczywiście szybsze, jednak wymoczenie nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku.

Przepis na doskonałe flaczki

Składniki:

  • 2 l bulionu wołowego

  • 600 g flaków wołowych

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 por

  • ćwiartka selera

  • sól

  • pieprz

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki

  • 3 łyżeczki majeranku

  • 1/4 łyżeczki imbiru

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Flaki opłucz pod bieżącą wodą, następnie oczyść je, a brzydkie fragmenty odetnij. Zalej je zimną wodą i wstaw do lodówki na całą noc. Po wymoczeniu ponownie przepłucz je czystą wodą.

Pokrój je na cienkie paski. Do garnka wlej bulion i zagotuj go. Wrzuć do niego obrane i umyte marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Czosnek drobno posiekaj i dodaj do wywaru. Gotuj go przez godzinę.

Po tym czasie dodaj pokrojone flaczki oraz wszystkie przyprawy. Gdy flaczki staną się miękkie, możesz podawać zupę. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jakich grzybów nie należy dodawać do rosołu. Ten tekst zdradza przepis na zupę ogórkową z dodatkiem kaszy jaglanej.

Flaczki

Źródło zdjęcia: canva/Darius Dzinnik / 500px, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy