Smakosze.pl
Garnek z rosołem

canva/Foodiesfeed

Jakich grzybów lepiej nie dodawać do rosołu?

16 Października 2021

(Ostatnia zmiana: 24 Października 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Rosół jest tradycyjną zupą, która przygotowywana jest na wiele sposobów. Dodanie do niego grzybów może wydać się niecodziennym pomysłem. I słusznie, bo nie każdy sprawdzi się w tym daniu. Sprawdź, których powinno się unikać.

Smak rosołu wychodzi różny, zależnie od tego, jakie modyfikacje wprowadzimy. Inny efekt uzyskamy, jeśli przyrządzimy potrawę na mięsie drobiowym i odmienny, gdy zrobimy rosół na bazie wołowiny czy kaczki. Jeśli z kolei dodamy sporo marchewki, wyjdzie słodszy.

Część osób decyduje się, by do rosołu dodać grzyby. W sezonie jest to doskonały pomysł, gdyż wybór jest naprawdę duży. Trzeba jednak zaznaczyć, że nie wszystkie odmiany będą pasowały do tej klasycznej zupy.

Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

CZYTAJ DALEJ

Jakie grzyby nadają się do rosołu?

Istnieją grzyby, które potrafią zdominować smak rosołu. Są to pieczarki i grzyby suszone. Świetnie sprawdzą się w bazach do zup orientalnych, ale dla tradycyjnego drobiowego wywaru będą zabójcze.

Ich smak i aromat są tak intensywne, że nie sposób złagodzić ich tak, aby rosół zachował swój pierwotny, mięsny charakter. W przyrządzaniu tej potrawy powinniśmy zatem zdecydować się na inne skarby lasu.

Jeśli chcecie spróbować grzybowego rosołu, sięgnijcie świeże okazy lub grzyby mrożone. Najlepsze będą prawdziwki albo podgrzybki, choć z kurkami także wyjdzie smaczny.

Nasza strona obfituje we wskazówki dla grzybiarzy. Z tego artykułu dowiecie się jak prawidłowo zbierać grzyby. A jeśli szukacie pomysłów na grzyby, które już posiadacie, w tym artykule radzimy jak je pysznie przyrządzić na patelni.

Rosół z kury z misce

Rosół z kury z misce

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

parówki

Porady

Jak prawidłowo gotować parówki?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić flaki wołowe? Poradnik krok po kroku

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?

Czytaj więcej >
Miękka i soczysta wątróbka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?

Czytaj więcej >