Smakosze.pl Przepisy Jak przyrządzić pyszny tatar?
canva/Yuri Iluhin

Jak przyrządzić pyszny tatar?

7 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Tatar to przystawka, która ma swoich wielbicieli i przeciwników. Niektórzy za nią przepadają, innych mdli sama myśl jedzenia surowego mięsa. Jednak ci, co lubią tatar, wiedzą, że potrafi smakować doskonale. Wszystko zależy od tego, jak go przyprawimy i co do niego dodamy. Zobacz jak przyrządzić pyszny tatar.

Tatar przygotowuje się z mięsa wołowego. Powinno być chude i delikatne, bez tłuszczu i przerostów. Na tatar najlepsza jest polędwica wołowa, ale można ją też zastąpić tańszą ligawą czy mięsem z udźca. Mięso powinno być miękkie i super świeże, bo nie poddajemy go żadnej obróbce termicznej. Mięso najlepiej drobno posiekać, ale można je też zmielić.

Jeśli zaś chodzi o dodatki do tatara, to zawsze jest to żółko, cebula, olej, sól i pieprz. Dla zaostrzenia smaku warto dodać trochę musztardy, sosu sojowego lub sosu Worcestershire. Wedle uznania tatar podaje się z ogórkami konserwowymi lub kiszonymi, marynowanymi grzybami, kaparami. Ogórki konserwowe wybierają zwolennicy łagodniejszych smaków, kiszone, ci co lubią kwaśne nuty smakowe.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przyrządzić pyszny tatar?

Składniki:

  • 600 g mielonej wołowiny na tatar

  • 5 żółtek

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 cebula

  • 2 ogórki konserwowe lub kiszone

  • świeżo zmielony pieprz, sól

Przygotowanie tatara

Do zmielonej wołowiny dodaj jedno żółtko, musztardę, sos sojowy i oliwę z oliwek. Dokładnie wyrób masę, jeśli jest zbyt zwarta, możesz do niej dodać 1-2 łyżki przegotowanej, zimnej wody. Tatar wstaw na pół godziny do lodówki.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Ogórki pokrój w małą kostkę. Małe foremki wyłóż folią spożywczą i napełnij tatarem. Uformowane porcje tatara wyłóż na talerzyki. W każdej zrób wgłębienie, wbij w nie żółtko. Tatar podawaj z posiekanym ogórkiem i cebulą.

Wskazówka: Przed wybiciem jaj ich skorupki dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Białka możesz wykorzystać np. do przygotowania bezy.

Na naszej stronie znajdziesz też inne inspiracje na przygotowanie tatara. Zobacz jak tatar przygotowuje Magda Gessler , a także jak zrobić tatar z łososia .

ogórki konserwowe
ogórki konserwowe

Źródło zdjęcia: canva/Vegan-Design

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: akademiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy