Lukier na strucli czy pierniczkach nie zastygł? Podpowiadamy, jak skutecznie rozwiązać problem
Lukier jest idealny do dekoracji pierników, strucli i innych wypieków. Odpowiednio przygotowana masa jest plastyczna, gęsta i wygląda przepięknie. Niestety czasem lukier nie zastyga i przylepia się do dłoni. Jak uniknąć takiej sytuacji? Mamy skuteczny sposób - wystarczy skorzystać z piekarnika.
Jeśli lukier nie chce zastygnąć na domowych wypiekach, najprawdopodobniej przygotowałaś za rzadką, lejącą się masę lub zaczęłaś dekorowanie, kiedy pierniki lub strucla były jeszcze ciepłe. Wypieki muszą być zupełnie zimne, a lukier naprawdę gęsty.
Rzadki lukier uratujesz dodając więcej cukru pudru do masy. Jeśli udekorowałaś już domowe wypieki, a lukier nie zastyga, wstaw ciasto na kilka minut do ciepłego piekarnika. To najlepszy sposób, aby masa z cukru zastygła niemal od razu.
Lukier daje nam wiele możliwości dekoracyjnych. Możemy wykorzystać biały lukier lub wymieszać go z barwnikami spożywczymi. Lukier będzie również naturalnym klejem do innych elementów dekoracyjnych, np. figurek cukrowych, perełek, czy śnieżynek i innych posypek.
Wstaw pierniki lub struclę do piekarnika. Po chwili lukier zastygnie
Jeśli lukier na strucli czy piernikach nie zastyga, wypieki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 70 stopni C. W ten sposób znacznie przyspieszysz proces suszenia.
Lukier po kilku minutach będzie twardy i suchy. Kiedy uzyskasz pożądany efekt, wyjmij udekorowany wypiek z piekarnika i odstaw go do ostygnięcia. Zbyt długie suszenie może bowiem spowodować stwardnienie ciasta, źle wpłynie również na sam lukier.
Jak przygotować najlepszy lukier do dekoracji? Jak dekorować domowe wypieki?
Lukier przygotuj z cukru pudru, soku z cytryny i letniej, przegotowanej wody. Wodę dolewaj stopniowo, stale ucierając. Lukier musi być gęsty, w przeciwnym razie nie będzie trzymał się ani na piernikach, ani na strucli, tylko spłynie.
Lukrem posmaruj struclę lub udekoruj nim pierniki przy użyciu szprycki. Gęsty lukier szybko zastygnie na domowych wypiekach.
Jak zmiękczyć twarde pierniczki? Poznaj kilka sprawdzonych sposobów. Co zrobić, żeby masa makowa nie rozwarstwiała się podczas pieczenia makowca lub strucli?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pyszne, domowe praliny bez dodatku cukru. Dla świątecznych gości, a nawet na prezent
-
Babcia Grażyna nie robi zwykłych kotletów schabowych. Dosypuje aż 3 przyprawy
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama