Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zmiękczyć twarde pierniczki? Sposobów jest kilka, każdy banalny i skuteczny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.12.2022 15:09

Jak zmiękczyć twarde pierniczki? Sposobów jest kilka, każdy banalny i skuteczny

Jak zmiękczyć twarde pierniczki? Sposobów jest kilka, każdy banalny
canva/m.kucova

Pierniczki są pysznymi, świątecznymi ciastkami o korzennym smaku. Niestety ciasto piernikowe dość szybko zaczyna twardnieć. Z pomocą przychodzi jednak skórka chleba i jabłko. Dowiedz się, jak zmiękczyć pierniczki i w jaki sposób je przechowywać, żeby nie stwardniały. Domowe pierniczki w wielu domach są obowiązkowym elementem Bożego Narodzenia. Słodkie, korzenne ciasteczka dekorujemy lukrem, kolorowymi posypkami, cukrem plastycznym, czekoladą. Część pierników przeznaczamy na dekorację choinki i stołu, resztę musimy przechowywać w odpowiedni sposób, aby nie stwardniały.

Jeśli jednak już tak się stanie, nie musimy wyrzucać ciastek. Są proste sposoby na ich zmiękczenie. Wystarczy zastosować sztuczkę z chlebem lub obierkami z jabłka. To skuteczne sposoby na twarde ciasteczka świąteczne. Już po kilku godzinach zrobią się miękkie.

Sprytne sposoby na twarde pierniczki. Wystarczy chwila i świąteczne ciasteczka znowu będą miękkie

Twarde pierniczki możesz zmiękczyć przy pomocy skórek chleba lub jabłka. Wystarczy, że do pojemnika z piernikami włożysz też kilka skórek chleba albo skórkę z jabłka. Pojemnik szczelnie zamknij i odstaw na kilka godzin, a w najgorszym przypadku na kilka dni. Pierniczki staną się miękkie i delikatne. Metoda z obierkami z jabłka jest nie tylko skuteczna, ale też nadaje ciastkom przyjemnego, owocowego aromatu. Pierniczki można też zmiękczyć w piekarniku. Wcześniej trzeba je rozłożyć na blasze, lekko skropić wodą i wstawić na 5 minut do piekarnika o temperaturze 200 st. C.

Jak przechowywać pierniki, żeby nie stwardniały?

Pierniki zawsze przechowuj w szczelnie zamkniętym, szklanym słoiku. Słoik koniecznie umyj, wyparz i dokładnie wysusz. W ten sposób pozbędziesz się bakterii i zalążków pleśni. Słoik musi być zamykany, żeby powietrze i wilgoć nie przyspieszyły procesu twardnienia.

Do słoika włóż również kilka kostek brązowego cukru. To świetny sposób na miękkie i delikatnie pierniczki, które w dodatku z czasem nabierają słodszego aromatu. Cukier jest najlepszym sposobem na miękkie pierniczki przez wiele tygodni.

Dlaczego warto namoczyć suszone owoce przed pieczeniem świątecznych ciast? Poznaj prosty sposób na sernik, który wychodzi za każdym razem. Nie pęka, nie opada i jest niezwykle puszysty.

pierniczki
canva/m.kucova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: