Pyszne, domowe praliny bez dodatku cukru. Dla świątecznych gości, a nawet na prezent
Słodkości są nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Wszędobylski zapach rozmaitych frykasów umila oczekiwanie na gwiazdkę. W tym roku w ramach łakoci proponujemy coś niespodziewanego - pyszne, domowe praliny z orzechami i suszonymi daktylami.
Daktyle to zdrowy zamiennik białego cukru. Mają charakterystyczny karmelowy posmak, który doskonale łączy się z orzechowym smakiem w domowych pralinach. Do przygotowania tych łakoci potrzebujesz dosłownie 3 składników. Zaskocz swoich gości pyszną niespodzianką.
Przepis na obłędne domowe praliny
Składniki:
7 łyżek masła orzechowego
1,5 szklanki orzechów laskowych
1 szklanka suszonych daktyli
Jak zrobić domowe praliny orzechowe?
Daktyle do domowych pralin umieść w miseczce i zalej wrzątkiem. Pozostaw do namoczenia na ok. 30 minut. W tym czasie daktyle nieco zmiękną.
Orzechy laskowe zmiel w blenderze lub młynku do kawy do konsystencji mąki. Namoczone daktyle odcedź z wody. Zblenduj je ze zmielonymi orzechami.
Do miski z połączonymi składnikami na domowe praliny dodaj masło orzechowe. Zmiel całość za pomocą ręcznego blendera. Uzyskana masa powinna mieć jednolitą konsystencję.
Klejącą i dość zwartą masę na domowe praliny formuj w kulki o wielkości włoskiego orzecha. Układaj je w papierowych papilotkach lub na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed podaniem praliny schłodź w lodówce. Gotowe łakocie możesz obtoczyć w kakao lub posiekanych orzechach. Goście będą zachwyceni smakiem piernikowych muffinek. Miłośnicy klasyki docenią babciny przepis na pierniczki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie przepadasz za kompotem z suszu? W Wigilię podaj wyśmienity napój
Jak zrobić idealne ciasto na uszka do barszczu? Stary patent bije na głowę wszystkie inne
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama