Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne, domowe praliny bez dodatku cukru. Dla świątecznych gości, a nawet na prezent
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 18.12.2022 08:18

Pyszne, domowe praliny bez dodatku cukru. Dla świątecznych gości, a nawet na prezent

domowe praliny
Canva / FabrikaCr

Słodkości są nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Wszędobylski zapach rozmaitych frykasów umila oczekiwanie na gwiazdkę. W tym roku w ramach łakoci proponujemy coś niespodziewanego - pyszne, domowe praliny z orzechami i suszonymi daktylami.

Daktyle to zdrowy zamiennik białego cukru. Mają charakterystyczny karmelowy posmak, który doskonale łączy się z orzechowym smakiem w domowych pralinach. Do przygotowania tych łakoci potrzebujesz dosłownie 3 składników. Zaskocz swoich gości pyszną niespodzianką.

Przepis na obłędne domowe praliny

Składniki:

  • 7 łyżek masła orzechowego

  • 1,5 szklanki orzechów laskowych

  • 1 szklanka suszonych daktyli

Jak zrobić domowe praliny orzechowe?

Daktyle do domowych pralin umieść w miseczce i zalej wrzątkiem. Pozostaw do namoczenia na ok. 30 minut. W tym czasie daktyle nieco zmiękną.

Orzechy laskowe zmiel w blenderze lub młynku do kawy do konsystencji mąki. Namoczone daktyle odcedź z wody. Zblenduj je ze zmielonymi orzechami.

Do miski z połączonymi składnikami na domowe praliny dodaj masło orzechowe. Zmiel całość za pomocą ręcznego blendera. Uzyskana masa powinna mieć jednolitą konsystencję.

Klejącą i dość zwartą masę na domowe praliny formuj w kulki o wielkości włoskiego orzecha. Układaj je w papierowych papilotkach lub na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed podaniem praliny schłodź w lodówce. Gotowe łakocie możesz obtoczyć w kakao lub posiekanych orzechach. Goście będą zachwyceni smakiem piernikowych muffinek. Miłośnicy klasyki docenią babciny przepis na pierniczki.

Canva / Langan
Canva / Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: