Smakosze.pl Porady Jak smażyć kurki, by najlepiej smakowały?
Canva (grase, Getty Images)

Jak smażyć kurki, by najlepiej smakowały?

29 lipca 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Sezon na kurki trwa! Warto korzystać z niego w pełni i sięgać właśnie po te grzyby. Aby jednak odpowiednio je przyrządzić, trzeba zastosować parę zasad, dzięki którym nie stracą swego oryginalnego smaku. Podczas ich smażenia można popełnić błąd, przez który staną się wodniste i gąbkowate. Sekret ich smaku tkwi w kolejności przyprawiania.

Kurki wydają się dość łatwe do przyrządzania. Można wyczarować z nich nie tylko smakowity sos , ale również pokusić się o ich zamarynowanie . Wiele osób decyduje się jednak na najprostszy sposób ich podania, czyli przysmażenie i serwowanie ich jako dodatku do obiadu.

Wybierając jednak tę drogę, warto zapoznać się z paroma trikami, które sprawią, że te popularne grzyby nie stracą na smaku. Okazuje się, że błąd można popełnić już na początku ich smażenia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak powinno się smażyć kurki?

Aby kurki nie straciły smaku, warto znać pewne zasady. Przede wszystkim już na początku nie można przesadzić z moczeniem kurek w wodzie, chcąc je oczyścić. Lepiej delikatnie je obmyć i doczyścić suchym ręcznikiem .

Patelnia również musi być bardzo dobrze rozgrzana , dopiero wtedy można wrzucać na nią grzyby. Ważną rzeczą jest również fakt, by nie było ich za dużo - lepiej smażyć je na kilka razy niż przesadzić z ich ilością.

Błędem, który jednak popełnia sporo osób, jest nieodpowiednia kolejność przyprawiania grzybów . Ważne jest, by robić to na samym końcu, gdyż jeśli posolimy je na początku lub podczas smażenia, kurki zamiast się usmażyć puszczą soki i zaczną się w nich dusić.

Jak długo smażyć kurki?

Kurki najlepiej smażyć około 10 – 15 minut , na dobrze rozgrzanej patelni. Najlepiej smakują takie, które będę podpiekane na bardzo dużym ogniu. Grzyby warto co jakiś czas przemieszać.

Kurki smaż na maśle lub maśle klarowanym. Ciekawym sposobem jest też połączenie masła z olejem. Na koniec warto przyprawić je solą lub pieprzem.

Nie sól kurek przez ich usmażeniem
Nie sól kurek przez ich usmażeniem

Źródło: Canva (sebastianosecondi, Getty Images)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mamadu.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy