Smakosze.pl
Kiszone ogórki

canva.com/aaron007, Getty Images

O czym należy pamiętać kisząc ogórki w słoikach?

29 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kiszenie ogórków może wydawać się proste, trzeba jednak pamiętać szczególnie o jednej rzeczy. Decydując się na długie przechowywanie, po wlaniu gorącej zalewy należy odstawić słoiki pod kocem na 12 godzin. Dzięki temu kiszonka dobrze się zawekuje.

Ogórki kiszone należą do tradycyjnych produktów spożywczych, które Polacy darzą wielką miłością. Dlatego w praktycznie żadnym domu nie może zabraknąć przynajmniej jednego słoika.

Jeśli produkujesz je samodzielnie i chcesz zakonserwować je na długie miesiące, przykrycie ich kocem. W taki sposób będziesz miał pewność, że proces zakończył się pomyślnie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na proste ogórki kiszone

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • ogórki gruntowe

  • czosnek

  • koper z łodygą

  • świeży chrzan

  • sól kamienna do przetworów

Ogórki i koper myjemy, czosnek i chrzan obrać. Ogórki układać w słoikach jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dorzucamy po 2 ząbki czosnku, 3 nieduże kawałki chrzanu i ewentualne liście wiśni, porzeczki lub dębu.

Brukselka w trakcie gotowania

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

CZYTAJ DALEJ

Zagotuj odpowiednią ilość wody, aby przykryć zawartość wszystkich słoików. Wsyp do niej sól w proporcji dwóch łyżek soli kamiennej na jeden litr wody. Gdy ta całkowicie się rozpuści, wlej wrzątek do słoików i szybko je zakręć.

Następnie nakryj je grubym, najlepiej wełnianym kocem i odstaw na 12 godzin. Gdy zakrętki będą wklęśnięte, możesz przenieść słoiki do spiżarni lub innego chłodnego miejsca.

Ogórki kiszone

Źródło: canva.com/VadimZakirov, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: fajnyogrod.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Zaskakujący schab po prowansalsku według Siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch

Czytaj więcej >
napar z imbiru

Przepisy

Cudowny przepis na napar z imbiru

Czytaj więcej >
zupa z soczewicy

Przepisy

Prosty przepis na zupę z soczewicy

Czytaj więcej >