Smakosze.pl
Syrop miętowy

canva.com/peredniankina, Getty Images

Przepis na domowy syrop z mięty do herbaty

29 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Syrop z mięty jest świetnym sposobem na zakonserwowanie dużych ilości tego pysznego zioła. Można przygotować z niego pyszne napoje, drinki czy desery. Niżej zdradzamy najprostszy sposób, aby przygotować go w domu.

Sporządzenie syropu miętowego może wydawać się trudnym przetworem w wykonaniu, lecz prawda jest zupełnie inna. W praktyce potrzeba jedynie kilku składników i kroków, aby zakończyć pracę.

Sam syrop jest z kolei wyjątkowo uniwersalnym produktem, którego wykorzystywać można na wiele różnych sposobów. Oczywiście najbardziej popularne jest aromatyzowanie napojów i drinków, lecz niektórzy dolewają go również do deserów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na syrop z mięty do herbaty

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 2 litry wody

  • 4 cytryny

  • 40 gałązek mięty

  • pół kg cukru

Na początku opłucz miętę i wrzuć ją do sitka, aby obciekła. Cytrynę dokładnie wyszoruj, ponieważ będziesz potrzebować skórki z jednej z nich. Zetrzyj ją z jednego owocu, uważając, aby nie zetrzeć białej gorzkiej części.

Magda Gessler z pierogami

Niezawodny przepis Magdy Gessler na pierogi ruskie

CZYTAJ DALEJ

Do garnka wlej wodę, dodaj sok z cytryn, cukier oraz startą skórkę z cytryny. Zagotuj całość, a gdy cukier się rozpuści, powoli zmniejsz ogień. Gotuj całość przez kilka minut. Dodaj do syropu miętę i zdejmij garnek z ognia.

Odstaw go na 24 godziny. Po tym czasie przecedź go przez sitko, zagotuj sam syrop i przelej go do czystych i wyparzonych butelek. Przechowuj w lodówce.

Syrop z mięty

Źródło: peredniankina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: swojskiejedzonko.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

Czytaj więcej >

Przepisy

Klasyczna sałatka gyros krok po kroku

Czytaj więcej >
Zupa kalafiorowa

Przepisy

Najprostszy przepis na zupę kalafiorową

Czytaj więcej >