Przepis na domowy syrop z mięty do herbaty
Syrop z mięty jest świetnym sposobem na zakonserwowanie dużych ilości tego pysznego zioła. Można przygotować z niego pyszne napoje, drinki czy desery. Niżej zdradzamy najprostszy sposób, aby przygotować go w domu.
Sporządzenie syropu miętowego może wydawać się trudnym przetworem w wykonaniu, lecz prawda jest zupełnie inna. W praktyce potrzeba jedynie kilku składników i kroków, aby zakończyć pracę.
Sam syrop jest z kolei wyjątkowo uniwersalnym produktem, którego wykorzystywać można na wiele różnych sposobów. Oczywiście najbardziej popularne jest aromatyzowanie napojów i drinków, lecz niektórzy dolewają go również do deserów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na syrop z mięty do herbaty
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
2 litry wody
4 cytryny
40 gałązek mięty
pół kg cukru
Na początku opłucz miętę i wrzuć ją do sitka, aby obciekła. Cytrynę dokładnie wyszoruj, ponieważ będziesz potrzebować skórki z jednej z nich. Zetrzyj ją z jednego owocu, uważając, aby nie zetrzeć białej gorzkiej części.
Do garnka wlej wodę, dodaj sok z cytryn, cukier oraz startą skórkę z cytryny. Zagotuj całość, a gdy cukier się rozpuści, powoli zmniejsz ogień. Gotuj całość przez kilka minut. Dodaj do syropu miętę i zdejmij garnek z ognia.
Odstaw go na 24 godziny. Po tym czasie przecedź go przez sitko, zagotuj sam syrop i przelej go do czystych i wyparzonych butelek. Przechowuj w lodówce.
Źródło: peredniankina, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: swojskiejedzonko.com