Smakosze.pl Porady Jak smażyć wątróbkę, żeby nie opryskała połowy kuchni? Wystarczy pamiętać o 1 kroku

Jak smażyć wątróbkę, żeby nie opryskała połowy kuchni? Wystarczy pamiętać o 1 kroku

4 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Usmażenie wątróbki na obiad nie jest żadną sztuką. Zrobienie tego w ten sposób, aby nie opryskać całej kuchni to inna para kaloszy. Strzelający dookoła tłuszcz jest skutkiem 1 błędu. Chodzi o osuszanie wątróbki.

Nigdy więcej nie sprzątaj kuchni po smażeniu wątróbki

Na świecie istnieją 2 rodzaje ludzi. Pierwszy ubóstwia wątróbkę, drugi zaś trzyma się od niej z daleka. Jeśli zaliczasz się do pierwszej grupy, z pewnością przyda Ci się garstka informacji na temat przyrządzania tego specjału. Wątróbkowych sceptyków możemy z kolei przekonać do zmiany zdania.

Ludzie stroniący od wątróbki najprawdopodobniej nie kosztowali jej w najlepszej postaci. Dobrze usmażone podroby są bowiem miękkie i delikatne. Jedyny szkopuł tkwi w tym, że po skończonym smażeniu kuchnia często wymaga solidnego sprzątania. Na szczęście znamy na to skuteczny sposób.

Faszeruję cukinię i wstawiam do piekarnika. Za tym obiadem na 2 dni przepada cała moja rodzina

Jak zaradzić pryskaniu podczas smażenia wątróbki?

Powód, dla którego smażona wątróbka pryska, jest bardzo prosty . Podroby zawierają w sobie sporą ilość wody . Dodatkowo często są dodatkowo płukane, zanim trafią na patelnię . Płyn pod wpływem zetknięcia się z gorącym tłuszczem zaczyna strzelać na boki .

Wątróbka, przed włożeniem na olej, musi być starannie osuszona . Najprościej zrobić to za pomocą papierowego ręcznika . Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru wody z powierzchni mięsa . Co jednak z wilgocią, która jest zawarta w środku wątróbki ?

Podczas samego smażenia wątróbki nie można używać widelca do jej przewracania . Ząbki sztućca naruszają jej powierzchnię, przez co wilgoć znajdująca się wewnątrz mięsa wydostaje się na patelnię . Nie dość, że mamy bałagan w kuchni, to jeszcze danie finalnie straci na soczystości . Do przewracania wątróbki najlepiej jest używać drewnianej lub plastikowej łopatki .

Jeśli wszystkie inne metody zawiodą, mamy ostatnią deskę ratunku . Wątróbkę możesz smażyć po prostu pod przykryciem . Zadbaj jednak, by pokrywka była lekko uchylona . Zapobiegnie to skraplaniu się wody na potrawę .

Co jeszcze warto wiedzieć o smażeniu wątróbki?

Wątróbkę przed usmażeniem warto oczywiście opłukać . Przedtem jednak należy oczyścić ją z błon i żyłek . Dzięki temu potrawa będzie finalnie delikatniejsza i przyjemniejsza do konsumowania . Podroby można też po umyciu pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm .

Kolejny niezbędny krok to oprószenie wątróbki pieprzem . Następnie starannie obtacza się ją w mące . Tak przygotowane podroby możemy kłaść na patelnię na rozgrzany tłuszcz . Optymalnym wyborem w tej kwestii będzie olej rzepakowy .

Wątróbkę powinno się smażyć przez ok. 3 minut z każdej strony . W międzyczasie delikatnie przewracamy ją za pomocą łopatki . Zarumienioną z obu stron wątróbkę oprószamy solą i podajemy . Mięciutkie i delikatne mięso będzie się rozpływać w ustach . Na naszych łamach prezentowaliśmy sprawdzony przepis na soczystą wątróbkę . Gwiazda telewizji z tego specjału robi nawet tort .

smażona wątróbka.png
Canva / Magone
Grzybiarzu, weź urlop. Lasy dawno nie były tak pełne grzybów
Naleśniki rwą się w czasie smażenia? Z tym najprawdopodobniej przesadziłaś
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy