Jak smażyć wątróbkę, żeby nie opryskała połowy kuchni? Wystarczy pamiętać o 1 kroku
Usmażenie wątróbki na obiad nie jest żadną sztuką. Zrobienie tego w ten sposób, aby nie opryskać całej kuchni to inna para kaloszy. Strzelający dookoła tłuszcz jest skutkiem 1 błędu. Chodzi o osuszanie wątróbki.
Nigdy więcej nie sprzątaj kuchni po smażeniu wątróbki
Na świecie istnieją 2 rodzaje ludzi. Pierwszy ubóstwia wątróbkę, drugi zaś trzyma się od niej z daleka. Jeśli zaliczasz się do pierwszej grupy, z pewnością przyda Ci się garstka informacji na temat przyrządzania tego specjału. Wątróbkowych sceptyków możemy z kolei przekonać do zmiany zdania.
Ludzie stroniący od wątróbki najprawdopodobniej nie kosztowali jej w najlepszej postaci. Dobrze usmażone podroby są bowiem miękkie i delikatne. Jedyny szkopuł tkwi w tym, że po skończonym smażeniu kuchnia często wymaga solidnego sprzątania. Na szczęście znamy na to skuteczny sposób.
Jak zaradzić pryskaniu podczas smażenia wątróbki?
Powód, dla którego smażona wątróbka pryska, jest bardzo prosty . Podroby zawierają w sobie sporą ilość wody . Dodatkowo często są dodatkowo płukane, zanim trafią na patelnię . Płyn pod wpływem zetknięcia się z gorącym tłuszczem zaczyna strzelać na boki .
Wątróbka, przed włożeniem na olej, musi być starannie osuszona . Najprościej zrobić to za pomocą papierowego ręcznika . Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru wody z powierzchni mięsa . Co jednak z wilgocią, która jest zawarta w środku wątróbki ?
Podczas samego smażenia wątróbki nie można używać widelca do jej przewracania . Ząbki sztućca naruszają jej powierzchnię, przez co wilgoć znajdująca się wewnątrz mięsa wydostaje się na patelnię . Nie dość, że mamy bałagan w kuchni, to jeszcze danie finalnie straci na soczystości . Do przewracania wątróbki najlepiej jest używać drewnianej lub plastikowej łopatki .
Jeśli wszystkie inne metody zawiodą, mamy ostatnią deskę ratunku . Wątróbkę możesz smażyć po prostu pod przykryciem . Zadbaj jednak, by pokrywka była lekko uchylona . Zapobiegnie to skraplaniu się wody na potrawę .
Co jeszcze warto wiedzieć o smażeniu wątróbki?
Wątróbkę przed usmażeniem warto oczywiście opłukać . Przedtem jednak należy oczyścić ją z błon i żyłek . Dzięki temu potrawa będzie finalnie delikatniejsza i przyjemniejsza do konsumowania . Podroby można też po umyciu pokroić w plastry o grubości ok. 2 cm .
Kolejny niezbędny krok to oprószenie wątróbki pieprzem . Następnie starannie obtacza się ją w mące . Tak przygotowane podroby możemy kłaść na patelnię na rozgrzany tłuszcz . Optymalnym wyborem w tej kwestii będzie olej rzepakowy .
Wątróbkę powinno się smażyć przez ok. 3 minut z każdej strony . W międzyczasie delikatnie przewracamy ją za pomocą łopatki . Zarumienioną z obu stron wątróbkę oprószamy solą i podajemy . Mięciutkie i delikatne mięso będzie się rozpływać w ustach . Na naszych łamach prezentowaliśmy sprawdzony przepis na soczystą wątróbkę . Gwiazda telewizji z tego specjału robi nawet tort .