Naleśniki rwą się w czasie smażenia? Z tym najprawdopodobniej przesadziłaś
![smażenie naleśników](https://images.iberion.media/images/1920/smazenie_nalesnikow_cd6808fa8d.jpg)
Często zdarza Ci się, że naleśniki rwą się w czasie smażenia? Wiesz czym jest to spowodowane? Problem leży w cieście, a konkretnie w jego konsystencji. Zbyt rzadkie ciasto nie ma zwykle odpowiedniej elastyczności i rwie się przy próbie obrócenia naleśnika. Dzięki naszym podpowiedziom nigdy więcej to Ci się nie przydarzy.
Naleśniki kochają mali i duzi
Naleśniki doskonale smakują o każdej porze roku. Latem jednak pojawiają się nowe możliwości ich podania, bo posmarowane serkiem i posypane świeżymi owocami smakują obłędnie. Ale oczywiście można je też podać z kulką lodów, musem owocowym czy z wytrawnymi dodatkami.
By jednak farsz z nich nie wypływał muszą być miękkie i elastyczne. Nie mogą rwać się w czasie smażenia czy składania. I bardzo ważne jest odpowiedniej jakości ciasto.
Dlaczego naleśniki się rwą?
Przyczyną rwących się naleśników jest zwykle zbyt rzadkie ciasto. Taki efekt najczęściej osiągamy, gdy chcemy przygotować cieniutkie naleśniki i rozrzedzamy ciasto wodą. Niestety woda nie wiąże tak dobrze mąki, jak mleko. Dlatego lepiej z nią nie przesadzać i co najwyżej dodawać ją do ciasta wymieszaną pół na pół z mlekiem.
Drugą istotną sprawą jest odstawienie wymieszanego ciasta naleśnikowego na 15-20 minut, by odpoczęło. W tym czasie gluten zawarty w cieście tworzy odpowiednią strukturę, która zapewnia naleśnikom elastyczność. Dlatego nigdy nie pomijajmy tego etapu.
Z tej proporcji naleśniki wyjdą idealne
By ciasto na naleśniki wyszło odpowiednio gęste, warto przestrzegać proporcji składników. Na 1 szklankę mąki pszennej dodaje się zwykle 2 jajka i ok. ½ l mleka. Połowę mleka można zastąpić wodą zwykłą lub gazowaną.
Do ciasta warto też dodać szczyptę soli, łyżeczkę cukru i 2 łyżki oleju lub stopionego masła. Tłuszcz nie tylko doda smaku naleśnikom, ale też zwiększy ich elastyczność. Poza tym nie będą wymagały podlewania olejem w czasie smażenia.
Poznaj też babciny sposób na naleśniki, a także sprawdź, co do ciasta na naleśniki dodaje Lewandowska.
![](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2023_07_06_T213219_758_bb70f088d9.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![prawidłowe mrożenie jagód](https://images.iberion.media/images/origin/mrozone_jagody_be59943728.png)
![cukinia faszerowana](https://images.iberion.media/images/origin/cukinie_zapiekane_eb3bb6088e.png)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![pomarańcze](https://images.iberion.media/images/origin/Pomarancze_7ac4880c9a.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T143111_059_ae21615b9e.jpg)
![czyszczenie zmywarki](https://images.iberion.media/images/origin/znywarka_8d07537cc9.jpg)
![wiszące szafki kuchenne](https://images.iberion.media/images/origin/Szafki_kuchenne_15c6c0c810.jpg)
![zatkany zlew](https://images.iberion.media/images/origin/zatkany_zlew_855e63e936.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_e00cbd8308.jpg)
![Tatiana Ozolina](https://images.iberion.media/images/origin/Tatiana_Ozolina_d0a909a046.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_a4103b9d62.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Agnieszka Romaszewska-Guzy](https://images.iberion.media/images/origin/agnieszka_romaszewska_80f2ae83ab.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)