Smakosze.pl

canva/vinicef

Pod koniec smażenia wlej na patelnię 1 szklankę. Wątróbka będzie idealnie soczysta

5 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Wątróbka w sosie śmietanowym z pieczarkami i cebulą jest świetnym pomysłem na sycący i pyszny posiłek dla całej rodziny. Usmażona, a następnie podgotowana ze słodką śmietanką wychodzi miękka i niezwykle soczysta.

Wątróbka będzie miękka i soczysta, kiedy posolisz ją po usmażeniu

Wątróbka jest bardzo uniwersalna, dzięki czemu możemy przyrządzić ją na wiele sposobów. Mięso smażone lub pieczone z cebulą, jabłkiem, majerankiem, czy gruszką to absolutny hit. Mało kto wie, że do wątróbki pasują również grzyby, maliny, a nawet pomarańcze.

Wątróbka z pieczarkami i cebulą w aksamitnym sosie śmietanowym jest jedną z moich ulubionych wersji potrawy. Jest niezwykle soczysta, miękka i przechodzi smakiem reszty składników. Całe danie oprószam suszonym tymiankiem i świeżą natką pietruszki. 

Aby wątróbka nie była twarda, nigdy nie solę jej przed smażeniem. Mięso obtaczam w mące i wrzucam na patelnię z masłem klarowanym. Gdy się przesmaży, dopiero wtedy dodaję kolejno resztę składników. Sól i pieprz dosypuję na samym końcu, kiedy danie jest gotowe do jedzenia.

 

siekanie jajek

Żadna jajecznica. Znamy lepszy patent na jajka

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wątróbki drobiowe z pieczarkami i śmietaną

Składniki:
  • 400 g wątróbek drobiowych
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • 300 g pieczarek
  • szczypta suszonego tymianku
  • 2 duże cebule
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • masło klarowane
  • mąka pszenna

 

Jak zrobić wątróbkę w aromatycznym sosie?

Oczyść i pokrój wątróbki, następnie obtocz je w mące. Pieczarki pokrój, posiekaj cebulę i natkę pietruszki. Na maśle klarowanym podsmaż mięso. Następnie dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Na patelnię wsyp pieczarki i smaż kilka minut.

Gdy wątróbka jest będzie gotowa, całość oprósz tymiankiem, posiekaną natką pietruszki. Wsyp łyżkę mąki i całość dokładnie wymieszaj i przesmaż. Wlej śmietankę i gotuj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj, smacznego.

Przygotuj również wątróbkę według przepisu Karola Okras y oraz wątróbkę Tomasza Strzelczyka . Każdy kucharz robi ją wyśmienicie.

wątróbka.png
canva/Natalia Mylova
pajda chleba ze smalcem

Jolki smalec z fasoli smakuje, jak tradycyjny. Mąż się jeszcze nie poznał

CZYTAJ DALEJ
przyrządzanie obiadu z ziemniaków

Zwyciężczyni MasterChefa obiad na jutro robi dziś. Jej danie z ziemniaków jest prawdziwym hitem

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >