Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pod koniec smażenia wlej na patelnię 1 szklankę. Wątróbka będzie idealnie soczysta
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.03.2023 10:49

Pod koniec smażenia wlej na patelnię 1 szklankę. Wątróbka będzie idealnie soczysta

wątróbka w śmietanowym sosie
canva/vinicef

Wątróbka w sosie śmietanowym z pieczarkami i cebulą jest świetnym pomysłem na sycący i pyszny posiłek dla całej rodziny. Usmażona, a następnie podgotowana ze słodką śmietanką wychodzi miękka i niezwykle soczysta.

Wątróbka będzie miękka i soczysta, kiedy posolisz ją po usmażeniu

Wątróbka jest bardzo uniwersalna, dzięki czemu możemy przyrządzić ją na wiele sposobów. Mięso smażone lub pieczone z cebulą, jabłkiem, majerankiem, czy gruszką to absolutny hit. Mało kto wie, że do wątróbki pasują również grzyby, maliny, a nawet pomarańcze.

Wątróbka z pieczarkami i cebulą w aksamitnym sosie śmietanowym jest jedną z moich ulubionych wersji potrawy. Jest niezwykle soczysta, miękka i przechodzi smakiem reszty składników. Całe danie oprószam suszonym tymiankiem i świeżą natką pietruszki. 

Aby wątróbka nie była twarda, nigdy nie solę jej przed smażeniem. Mięso obtaczam w mące i wrzucam na patelnię z masłem klarowanym. Gdy się przesmaży, dopiero wtedy dodaję kolejno resztę składników. Sól i pieprz dosypuję na samym końcu, kiedy danie jest gotowe do jedzenia.

 

Żadna jajecznica. Znamy lepszy patent na jajka

Przepis na wątróbki drobiowe z pieczarkami i śmietaną

Składniki:

  • 400 g wątróbek drobiowych
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • 300 g pieczarek
  • szczypta suszonego tymianku
  • 2 duże cebule
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • masło klarowane
  • mąka pszenna

 

Jak zrobić wątróbkę w aromatycznym sosie?

Oczyść i pokrój wątróbki, następnie obtocz je w mące. Pieczarki pokrój, posiekaj cebulę i natkę pietruszki. Na maśle klarowanym podsmaż mięso. Następnie dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Na patelnię wsyp pieczarki i smaż kilka minut.

Gdy wątróbka jest będzie gotowa, całość oprósz tymiankiem, posiekaną natką pietruszki. Wsyp łyżkę mąki i całość dokładnie wymieszaj i przesmaż. Wlej śmietankę i gotuj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj, smacznego.

Przygotuj również wątróbkę według przepisu Karola Okrasy oraz wątróbkę Tomasza Strzelczyka. Każdy kucharz robi ją wyśmienicie.

wątróbka.png
canva/Natalia Mylova